Gabriel Oprea poate fi urmărit penal pentru coloanele oficiale. Votul final, miercuri, în plenul Senatului UPDATE

Comisia juridică a Senatului a aprobat marţi solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale. Votul final se dă miercuri dimineaţă, cu începere de la 10.30, în plenul Senatului.

02 feb. 2016, 11:21
Gabriel Oprea poate fi urmărit penal pentru coloanele oficiale. Votul final, miercuri, în plenul Senatului UPDATE

UPDATE 14.01 Comisia juridică a Senatului a încuviinţat cererea procurorilor de a începe urmărirea penală a lui Gabriel Oprea în dosarul folosirii coloanelor oficiale

Raportul comisiei, care este consultativ, va fi transmis plenului Senatului, care va vota miercuri dacă încuviinţează sau nu începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea.

În Comisia juridică au fost 9 voturi în favoarea începerii urmăririi penale a lui Opreaşi o singură abţinere. Votul final va fi dat miercuri dimineaţă, în plenul Senatului, au arătat surse parlamentare.

Citeşte şi: Scandal la Comisia juridică după audierea lui Gabriel Oprea. Cine a participat la şedinţă şi nu avea drept

UPDATE 13.47 Gabriel Oprea, declaraţii după audieri:

Mi-am făcut datoria. Am beneficiat de coloană oficială la fel ca şi alţi miniştri înainte mea, conform prevederilor legale.

Cand am fost numit ministru de Interne era un mecanism, nu am cerut nimic in plus – ma refer la coloane – erau instructiuni din 1999.

Am respectat legea, inteleg ca sunt si om politic si inteleg jocurile de putere, inteleg si vreau sa va spun ca am respectat legea.

Numai cine nu munceşte nu greşeşte. Eu am muncit, nu am avut nicio zi de concediu.


UPDATE 13.20 Senatorul Gabriel Oprea s-a prezentat, marți, la Comisia juridică pentru a studia dosarul de la DNA și pentru a-și prezenta punctul de vedere. Acesta le-a spus jurnaliştilor că va face declaraţii după şedinţa cu senatorii jurişti. Fostului ministru este însoțit de senatorul UNPR Florentina Jipa.


UPDATE 11.58 Avocatul lui Gabriel Oprea a solicitat Comisiei juridice a Senatului restituirea dosarului DNA, au declarat surse parlamentare citate de Agerpres. Avocatul ar fi motivat solicitarea prin faptul că doi procurori nu ar fi avut competența să facă cercetări, susținând în aceste condiții că „a fost ilegală începerea cercetării în acest caz”.

Totodată, Oprea cere prin avocatul său ca DNA să aibă mai întâi un punct de vedere și, ulterior, să se pronunțe Comisia juridică a Senatului.

„A trimis avocatul (senatorului Gabriel Oprea — n.r.) un punct de vedere, o întâmpinare depusă către membrii Comisiei juridice”, au mai declarat sursele.

 

UPDATE 09.31 Şedinţa Comisiei juridice a Senatului începe la ora 13.00, primul punct pe ordinea de zi fiind cererea Parchetului General privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea.

Program Comisia juridică a Senatului

Orele 13,00 – Scrisoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ref. Dosarul 905/P/2015 prin care se solicita formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de domnul senator Oprea Gabriel, transmisa de Biroul Permanent ca urmare a sedintei din data de 27 ianuarie 2016

 

Nu ştiu să spun acum (dacă raportul Comisiei va putea fi întocmit astfel încât să intre în atenţia senatorilor în şedinţa plenului de miercuri – n.r.). O să putem să cerem Comisiei juridice să ne spună un punct de vedere. Nu ştiu dacă au stabilit o agendă în acest sens„, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Senatorii jurişti îl vor invita pe Oprea să-şi studieze dosarul şi să formuleze un punct de vedere înainte de întocmirea raportului. El a declarat sâmbătă că nu ştie dacă va participa la şedinţă, dar că se va consulta cu avocatul său pe această temă.

Liderul UNPR le-a cerut săptămâna trecută senatorilor să voteze pentru aprobarea solicitării DNA, prin intermediul unei scrisori deschise adresate preşedintelui Senatului şi preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc, fără a menţiona însă posibilitatea demisiei. „Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului„, a transmis Gabriel Oprea.

CITEŞTE ŞI: Oprea: Procurorul general are rang de ministru. În anumite condiţii, are anumite misiuni importante

Toate partidele, mai puţin ALDE, au susţinut că vor vota în favoarea cererii DNA. Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că partidul său va aştepta raportul Comisiei juridice înainte de a lua o decizie în privinţa cererii DNA.

Citeşte şi: UDMR votează pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea

Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.

Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul şef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de două infracţiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, iar cealaltă constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.