Eugen Nicolicea: Comisia juridică propune termen de 14 zile pentru ancheta în cazul Rovanei Plumb UPDATE

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbatut miercuri cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale faţă de fostul ministru al mediului Rovana Plumb, actual deputat PSD şi ministru al Fondurilor Europene, potrivit ordinii de zi a lucrărilor comisiei. Comisia a propus un termen de 14 zile pentru a studia dosarul.

04 oct. 2017, 03:09
Eugen Nicolicea: Comisia juridică propune termen de 14 zile pentru ancheta în cazul Rovanei Plumb UPDATE

UPDATE Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, miercuri, să propună Biroului permanent aprobarea unui termen de 14 zile pentru efectuarea anchetei în privința solicitării DNA de încuviințare a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb, iar conducerea Camerei urmează să hotărască dacă mai acordă încă 14 zile pentru redactarea raportului în acest caz.

„S-a aprobat să solicităm un termen de maxim 14 zile pentru efectuarea anchetei, urmând ca Biroul permanent să aprobe sau nu, iar, conform Regulamentului, Biroul permanent are posibilitatea să aprobe un termen între o zi și 14 zile pentru redactarea raportului”, a precizat președintele Comisiei, Eugen Nicolicea (PSD), citat de Agerpres.

Nicolicea a propus, inițial, ca în termen de 14 zile comisia să efectueze ancheta în acest caz și după încă 14 zile să întocmească raportul. El a spus că membrii Comisiei juridice trebuie să facă o anchetă în acest caz. Președintele acestui for a invocat în acest sens articolul 13 din legea răspunderii ministeriale care prevede că „dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Camera Deputaților sau în Senat se face pe baza raportului întocmit de o comisie permanentă care, în cadrul competenței sale, a efectuat o anchetă privitoare la activitatea desfășurată de Guvern sau de către minister”.

Gabriel Andronache, deputat PNL, a respins, însă, această propunere, menționând că, în opinia liberalilor, potrivit Regulamentului, termenul maxim pentru întocmirea raportului este de 14 zile. „Au mai fost astfel de solicitări și raportul a fost dat uneori de pe o zi pe alta. (…) Ceea ce faceți dvs. este un artificiu. În opinia mea, intrăm în contradicție cu prevederile Regulamentului”, a susținut Andronache.

Liberalul Ioan Cupșa a menționat că studierea dosarului se poate face în 7 zile, iar depunerea raportului Comisiei juridice să fie în maximum 14 zile. Reprezentantul USR, Ioan Stelian, a susținut, la rândul său, ca în 7 zile să fie întocmit raportul.

Discuțiile au fost tranșate prin vot, la propunerea lui Eugen Nicolicea fiind lăsată la latitudinea Biroului permanent posibilitatea prelungirii termenului de 14 zile în vederea depunerii raportului.

În 27 septembrie, Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis să transmită Comisiei juridice solicitarea DNA privind urmărirea penală a deputatului PSD Rovana Plumb.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

 

Potrivit ordinii de zi postate pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor, deputaţii din Comisia juridică vor dezbate miercuri, la ora 14:00, „adresa Secretarului General prin care înaintează Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, scrisoarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care transmite cererea de urmărire penală faţă de doamna Rovana, deputat în Parlamentul României – Camera Deputaţilor, fost ministru al mediului şi schimbărilor climatice”.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene.

Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.