Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor aprobă dezincriminarea intervenţiilor fără autorizaţie asupra monumentelor istorice

Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul prin care se dezincriminează intervenţiile fără autorizaţie asupra monumentelor istorice. Este vorba despre un proiect iniţiat de un grup de parlamentari PSD, între care şi Florin Iordache. Nicuşor Dan a declarat că majoritatea parlamentară că dă liber la distrugerea monumentelor istorice, oferind un cadou extraordinar mafiei imobiliare, primarilor care încalcă legea şi funcţionarilor corupţi.
Iulian Tudor
27 nov. 2018, 18:59
Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor aprobă dezincriminarea intervenţiilor fără autorizaţie asupra monumentelor istorice

„Mafia imobiliară, primarii care încalcă legea şi funcţionarii corupţi primesc zilele acestea un cadou extraordinar din partea majorităţii parlamentare care a decis să dezincrimineze intervenţiile fără autorizaţie asupra monumentelor istorice. Acum, parlamentarii majorităţii vor să înlăture şi acest obstacol, dând astfel liber la distrugerea monumentelor istorice. Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor a votat astăzi modificările la Legea 50/1991, propuse de mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi Florin Iordache, care se dovedeşte astfel nu doar prietenul politicienilor penali, ci şi al rechinilor imobiliari care caută soluţii să scape de lege”, a declarat deputatul Nicuşor Dan, după adoptarea actului normativ în Comisia de administraţie

Conform acestor modificări, se elimină incriminarea intervenţiilor fără autorizaţie asupra monumentelor istorice şi, de asemenea, se elimină şi incriminarea continuării construcţiei după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a decis oprirea lucrărilor, a precizat el.

„Toate aceste fapte grave, care vor duce la distrugerea monumentelor istorice, dar şi la înmulţirea construcţiilor fără autorizaţie, de tipul blocului din sectorul 5, ars aproape total în urmă cu puţină vreme, vor fi sancţionate cu amenzi contravenţionale, după ce legea va trece şi de votul plenului Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională. Aceste modificări sunt aşteptate şi de mulţi funcţionari din primării şi chiar de către primari care au încălcat legea cu bună ştiinţă. Unul dintre aceştia este chiar primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care, potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti, a demolat ilegal fosta Şcoală 80 şi a construit, tot ilegal, actualul sediu al Primăriei Sectorului 3, iar după adoptarea de către Parlament a acestor modificări, Robert Negoiţă plăteşte câteva mii de lei amendă contravenţională şi scapă, iar distrugerea monumentelor continuă”, spune Nicuşor Dan.

„Având în vedere faptul că proiectul iniţiat de Florin Iordache şi alţi deputaţi PSD nu are susţinea guvernului, solicit public PSD să ceară deputaţilor săi să nu voteze în plen aceste modificări care vor deschide calea distrugerii patrimoniului istoric”, încheie deputatul.

Proiect de lege prevede abrogarea lit. a) a art. 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Acest articol prevede în prezent, la litera a, că reprezintă infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) , c) , e) şi g) , cu excepţiile prevăzute de lege. Potrivit articolului 3 alineatul 1, construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru: lit. b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil – teren şi/sau construcţii, laconstrucţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate; lit c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, branşamente şi racorduri la reţele de utilităţi, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente; lit. e) lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice; lit. g) organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Guvernul a dat un aviz negativ.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea