Comisia pentru controlul SRI se reuneşte marţi. Eduard Hellving, directorul SRI, ar putea fi chemat în Parlament

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI se va reuni marţi, a anunţat preşedintele acesteia, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu luni. El va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellving, pentru a veni în faţa aleşilor, în cazul Florian Coldea - Sebastian Ghiţă, scrie Mediafax.

16 ian. 2017, 18:26
Comisia pentru controlul SRI se reuneşte marţi. Eduard Hellving, directorul SRI, ar putea fi chemat în Parlament

UPDATE O discuție „lămuritoare” dintre noua comisie parlamentară de control a activității SRI și directorul serviciului, Eduard Helvig, ar trebui să aibă loc, consideră președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președinte al PSD.

„Cred că este bine și pentru SRI și pentru comisia SRI ca sper săptămâna asta, dacă au posibilitatea să se organizeze și comisia, să aibă loc o discuție în noua comisie de control SRI și conducerea serviciului român de informații, față de tot ce a apărut în presă și față de măsurile care au fost luate în interiorul serviciului”, a declarat Dragnea la Parlament.

Întrebat dacă se referă și la Florian Coldea, el a arătat că doar parlamentarii comisiei vor decide în acest sens.

„Nu eu decid. Comisia SRI are o lege foarte clară, are niște atribuții foarte clare, destul de riguros scrise și ei vor decide pe cine vor chema de acolo și se vor consulta cu dl. Helvig, cu cine vrea dl. Helvig, cred că e mai puțin important. E important să aibă o discuție lămuritoare cu directorul SRI care, sigur, își poate aduce, din punctul meu de vedere, pe cine crede de cuviință”, a subliniat liderul PSD.


„Mâine vom face o primă întâlnire mai informală a Comisiei de control pentru că dorim să vedem exact ce avem de făcut, să vedem Regulamentul Comisiei. Apoi, instituţional voi adresa o solicitare directorului SRI, domnului Hellving, şi vom stabili de comun acord o odată şi o oră pentru audiere pe acest subiect şi pe altele dacă vom aprecia că sunt necesare audieri şi pe alte subiecte”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, întrebat dacă îl va chema la comisie pe Eduard Hellving după afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă îl va audia doar pe Eduard Hellving sau şi pe Florin Coldea, Tuţuianu a afirmat că va fi audită ”conducerea SRI” şi că se va consulta cu membrii comisiei pentru a decide acest lucru. Întrebat dacă va aştepta finalizarea anchetei SRI înainte de a-l audia pe Hellvig, Ţuţuianu a afirmat că ”lucrurile trebuie clarificate într-un termen cât mai scurt”. El a precizat că îl cunoaşte pe Florian Coldea doar din spaţiul public.

Întrebat dacă va cere o anchetă mai amplă decât cea pe care a anunţat-o SRI cu privire la generalul Coldea, Ţuţuianu a afirmat că ancheta SRI şi controlul parlamentar sunt două lucruri diferite.

”Sunt două lucruri, pe deoparte SRI care îşi face propria anchetă internă, după regulamentele proprii şi atribuţia noastră de control parlamentar asupra SRI care se desfăşoară după procedurile prevăzute în principal de Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993. La articolul 5 din acea Hotărâre sunt detaliate care sunt atribuţiile Comisiei de control parlamentare. Există şi un regulament propriu al Comisiei, îl vom studia mâine, cei care am depus jurământul nu ceilalţi şi pornind de la ce prevede reglementarea legală pe acest subiect vom decide pe cine chemăm. În orice caz, nu o să invit pe nimeni la discuţii decât într-o modalitate instituţională, nu printr-un anunţ făcut la presă”, a explicat Ţuţuianu.

El a subliniat că va face ”tot ce trebuie făcut” pentru ca atribuţiile de control ale Comisiei să fie ”reale”.

”Este un lucru care mă preocupă şi pe mine şi lumea politică şi, în egală măsură, societatea românească. Vă asigur că voi face tot ceea ce trebuie făcut ca acest control să fie real, să fie efectiv în limitele prevăzute de actele normativ în vigoare. Avem trei reglementări de bază. Este vorba despre Legea securităţii naţionale, Legea SRI şi de Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993”, a spus Ţuţuianu, întrebat cum va schimba percepţia potrivit căreia Comisia de control a fost mai degrabă subordonată SRI.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că la nivelul serviciului a fost constituită o comisie de verificare, până la finalizarea acestora, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, fiind pus la dispoziţia directorului structurii.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”, a precizat SRI

Citeşte şi: Parlamentul a aprobat componenţa Comisiei SRI; Adrian Ţuţuianu este preşedinte. Comisia SIE, amânată UPDATE