Comisia pentru controlul SRI se reuneşte marţi. Eduard Hellving, directorul SRI, ar putea fi chemat în Parlament

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI se va reuni marţi, a anunţat preşedintele acesteia, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu luni. El va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellving, pentru a veni în faţa aleşilor, în cazul Florian Coldea - Sebastian Ghiţă, scrie Mediafax.
Filip Stan
16 ian. 2017, 18:26
Comisia pentru controlul SRI se reuneşte marţi. Eduard Hellving, directorul SRI, ar putea fi chemat în Parlament

UPDATE O discuție „lămuritoare” dintre noua comisie parlamentară de control a activității SRI și directorul serviciului, Eduard Helvig, ar trebui să aibă loc, consideră președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președinte al PSD.

„Cred că este bine și pentru SRI și pentru comisia SRI ca sper săptămâna asta, dacă au posibilitatea să se organizeze și comisia, să aibă loc o discuție în noua comisie de control SRI și conducerea serviciului român de informații, față de tot ce a apărut în presă și față de măsurile care au fost luate în interiorul serviciului”, a declarat Dragnea la Parlament.

Întrebat dacă se referă și la Florian Coldea, el a arătat că doar parlamentarii comisiei vor decide în acest sens.

„Nu eu decid. Comisia SRI are o lege foarte clară, are niște atribuții foarte clare, destul de riguros scrise și ei vor decide pe cine vor chema de acolo și se vor consulta cu dl. Helvig, cu cine vrea dl. Helvig, cred că e mai puțin important. E important să aibă o discuție lămuritoare cu directorul SRI care, sigur, își poate aduce, din punctul meu de vedere, pe cine crede de cuviință”, a subliniat liderul PSD.


„Mâine vom face o primă întâlnire mai informală a Comisiei de control pentru că dorim să vedem exact ce avem de făcut, să vedem Regulamentul Comisiei. Apoi, instituţional voi adresa o solicitare directorului SRI, domnului Hellving, şi vom stabili de comun acord o odată şi o oră pentru audiere pe acest subiect şi pe altele dacă vom aprecia că sunt necesare audieri şi pe alte subiecte”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, întrebat dacă îl va chema la comisie pe Eduard Hellving după afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă îl va audia doar pe Eduard Hellving sau şi pe Florin Coldea, Tuţuianu a afirmat că va fi audită ”conducerea SRI” şi că se va consulta cu membrii comisiei pentru a decide acest lucru. Întrebat dacă va aştepta finalizarea anchetei SRI înainte de a-l audia pe Hellvig, Ţuţuianu a afirmat că ”lucrurile trebuie clarificate într-un termen cât mai scurt”. El a precizat că îl cunoaşte pe Florian Coldea doar din spaţiul public.

Întrebat dacă va cere o anchetă mai amplă decât cea pe care a anunţat-o SRI cu privire la generalul Coldea, Ţuţuianu a afirmat că ancheta SRI şi controlul parlamentar sunt două lucruri diferite.

”Sunt două lucruri, pe deoparte SRI care îşi face propria anchetă internă, după regulamentele proprii şi atribuţia noastră de control parlamentar asupra SRI care se desfăşoară după procedurile prevăzute în principal de Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993. La articolul 5 din acea Hotărâre sunt detaliate care sunt atribuţiile Comisiei de control parlamentare. Există şi un regulament propriu al Comisiei, îl vom studia mâine, cei care am depus jurământul nu ceilalţi şi pornind de la ce prevede reglementarea legală pe acest subiect vom decide pe cine chemăm. În orice caz, nu o să invit pe nimeni la discuţii decât într-o modalitate instituţională, nu printr-un anunţ făcut la presă”, a explicat Ţuţuianu.

El a subliniat că va face ”tot ce trebuie făcut” pentru ca atribuţiile de control ale Comisiei să fie ”reale”.

”Este un lucru care mă preocupă şi pe mine şi lumea politică şi, în egală măsură, societatea românească. Vă asigur că voi face tot ceea ce trebuie făcut ca acest control să fie real, să fie efectiv în limitele prevăzute de actele normativ în vigoare. Avem trei reglementări de bază. Este vorba despre Legea securităţii naţionale, Legea SRI şi de Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993”, a spus Ţuţuianu, întrebat cum va schimba percepţia potrivit căreia Comisia de control a fost mai degrabă subordonată SRI.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că la nivelul serviciului a fost constituită o comisie de verificare, până la finalizarea acestora, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, fiind pus la dispoziţia directorului structurii.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”, a precizat SRI

Citeşte şi: Parlamentul a aprobat componenţa Comisiei SRI; Adrian Ţuţuianu este preşedinte. Comisia SIE, amânată UPDATE

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Reguli usturătoare pentru permis. Cum sunt afectați românii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări