Comisioanele la tranzacţiile cu cardul trebuie afişate pe ecranul bancomatelor, din martie

Bancile vor fi obligate din luna martie sa afiseze pe ecranul bancomatelor comisioanele percepute pentru tranzactiile efectuate cu cardul de debit si credit la ATM-uri. Listele cu comisioanele aplicate diferitelor operatiuni au fost actualizate la inceputul acestui an de majoritatea bancilor.

27 ian. 2015, 07:15
Comisioanele la tranzacţiile cu cardul trebuie afişate pe ecranul bancomatelor, din martie

Ordinul ANPC nr. 505/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 800 din 3 noiembrie 2014, reglementeaza informatiile pe care bancile le vor afisa prin intermediul bancomatelor. Noile dispozitii vor intra in vigoare pe 3 martie 2015, potrivit avocatnet.ro.

Actul normativ stabileste ca bancile vor fi obligate sa informeze consumatorii asupra tuturor comisioanelor, tarifelor, spezelor si oricaror altor tipuri de costuri pe care trebuie sa le suporte clientul care efectueaza la ATM-uri operatiuni cu cardul de debit si credit.

Concret, din 3 martie 2015, bancile vor trebui sa afiseze pe ecranul bancomatelor toate informatiile legate de costurile fiecarei operatiuni efectuate, adica eliberare de numerar, transfer intre conturi, plata facturi sau oricare alt serviciu solicitat in mod expres de client prin intermediul ATM, inainte de momentul efectuarii acestuia.

In plus, clientul bancii va avea posibilitatea, daca tranzactia nu ii este oferita in mod gratuit, sa renunte la efectuarea acesteia, prin apasarea unui buton de anulare a respectivei operatiuni.

De asemenea, noile reglementari care se vor aplica din martie stabilesc ca pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le accepta la plata la ATM-uri proprii, costurile operatiunilor se vor afisa in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se va afisa si suma minima de plata.

Mai mult decat atat, pentru cardurile de debit sau de credit emise de alti prestatori de servicii de plata decat cei carora le apartin ATM-urile, se va afisa urmatoarea avertizare: „Atentie! — Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului”.

Ordinul ANPC nr. nr. 505/2014 mai stabileste ca in cazul in care cardul se blocheaza sau este retinut in bancomat, bancile vor fi obligate sa informeze clientii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la urmatoarele aspecte:

  • modalitatea in care consumatorul poate reintra in posesia cardului blocat/retinut, precum si pasii pe care trebuie sa ii urmeze
  • indicarea numarului de telefon pe care consumatorul trebuie sa il apeleze in cazul in care cardul a fost blocat/retinut, precum si intervalul orar in care consumatorul poate efectua acest apel.

CITEŞTE ŞI: Câţi bani îţi opreşte banca din salariul pe care îl primeşti pe card