Comitet de urgenţă la Guvern. Oprea: Am decis să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia VIDEO

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat joi, după reuniunea Comitetului pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, care a avut loc la Guvern, că, în prezent, România "nu resimte o presiune migraţionistă crescută". Oprea a anunţat însă că s-a decis întărirea măsurilor de securitate la frontiera cu Serbia.

27 aug. 2015, 12:50
Comitet de urgenţă la Guvern. Oprea: Am decis să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia VIDEO

Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat joi, la sediul Guvernului, o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în care s-a discutat despre riscurile privind posibilul impact de securitate urmare a creşterii fenomenului imigraţionist la frontierele României.

„În prezent, România nu resimte o presiune migraţionistă crescută ca urmare a accenturării fluxurilor migratorii „, a spus Gabriel Oprea, după şedinţă.

Gabriel Oprea a explicat că atât din punct de vedere al încercărilor de trecere frauduloasă a graniţei, cât şi din punct de vedere al solicitărilor de azil, indicatorii se păstrează la parametrii de anul trecut, nefiind înregistrate creşteri semnificative.

„Cu toate acestea, am cerut Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă sa avem o atitudine responsabilă şi să acţionam preventiv pentru limitarea oricăror riscuri la adresa securităţii naţionale.

Am decis să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia pentru a evita riscurile colaterale pe care l-ar reprezenta atragerea României în fluxul migraţionist„, a anunţat Oprea.

Potrivit acestuia, din punct de vedere geostrategic România securizează 2.070 de km la apropierea frontierei externe a UE din care 546 la granița cu Serbia. „Pe această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate prin măsuri comune. Avem în vedere intensificarea cooperării între autoritățile naționale (…), creșterea capacității operative la frontiera cu Serbia”, a arătat Gabriel Oprea.

De asemenea, s-a mai decis ca instituțiile abilitate ale statului să monitorizeze orice modificare a situației din regiune astfel, astfel încât măsurile în planul securității naționale să fie adaptate în raport cu dinamica evenimentelor.

CITEŞTE ŞI Caz macabru la Viena: Cincizeci de imigranţi, morţi sufocaţi într-un camion

Vicepremierul Gabriel Oprea i-a informat, miercuri, pe Preşedintele României şi pe premier despre convocarea acestei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Comisiile parlamentare de politică externă, de apărare şi Comisia Schengen vor discuta, în 8 septembrie, cu miniştrii de Externe şi Interne despre criza refugiaţilor, pentru a stabili un punct de vedere al Parlamentului, au anunţat, miercuri, preşedinţii comsiilor, Laszlo Borbely şi Petru Filip.

CITEŞTE ŞI Imigranţii iau cu asalt UNGARIA. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene. 2.100 de efective suplimentate