CEx PSD. Viorica Dăncilă: „Am hotărât continuarea guvernării PSD-ALDE”. Premierul anunţă remanierea

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a întrunit luni în şedinţă, îprincipala temă de discuţie fiind posibila ieşire a ALDE de la guvernare şi ruperea Coaliţiei. La finalul întrunirii, Viorica Dăncilă a declarat că guvernarea va continua în formula actuală, PSD-ALDE.

12 aug. 2019, 03:04
CEx PSD. Viorica Dăncilă: „Am hotărât continuarea guvernării PSD-ALDE”. Premierul anunţă remanierea

UPDATE Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a declarat luni, după şedinţa CEx, că a avut întâlniri în cadrul coaliţiei, în urma cărora s-a decis continuarea guvernării PSD-ALDE.

„În cadrul Comitetului Executiv de astăzi am abordat mai multe puncte importante pentru PSD. Un prim aspect a făcut referire la alianţa PSD-ALDE, la continuarea guvernării. Le-am spus colegilor că am avut întâlniri în coaliţie şi am hotărât continuarea guvernării PSD-ALDE, o guvernare importantă, care mai are multe lucruri de făcut, multe proiecte de implementat pentru români şi care trebuie să asigure stabilitatea României în continuare”, a precizat Viorica Dăncilă. 

Întrebată despre faptul că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a dat un ultimatum ca până pe 20 august să vină cu un nou program de guvernare şi o echipă restructurată, Dăncilă a replicat că „PSD nu acceptă un ultimatum”, iar discuţiile dintr-o alianţă trebuie să fie constructive.

„Nu avem în vedere o restructurare guvernamentală în viitorul apropiat, dar ne gândim la o remaniere a miniştrilor care nu au performat şi o ajustare a programului de guvernare. (…) Marea majoritate a colegilor au decis că nu e oportună cooptarea PRO România la guvernare. Am avut o discuţie cu Victor Ponta despre o eventuală susţinere a PSD. S-au abordat noţiuni generale, nimic punctual, pentru că nu mă puteam să mă angajez la nimic fără o decizie în partid”, a mai declarat Dăncilă, precizând că declaraţiile lui Victor Ponta i-au deranjat pe membrii CEx al PSD.

„Victor Ponta a lansat această ipoteză de a veni la guvernare, dar n-au fost discuţii care să se finalizeze cu un protocol, cu o soluţie”, a mai precizat Dăncilă.

Întrebată dacă nu face o restructurare guvernamentală din teamă de un vot în Parlament, premierul a declarat: „Nu mi-e teamă de un eventual vot în Parlament, am trecut examenul votului şi pentru preşedintele Camerei Deputaţilor, şi la moţiunea de cenzură, dar pentru noi prioritar acum e programul de guvernare şi voi veni la 1 septembrie cu ajustarea programului de guvernare”.

„Nu modificăm programul de guvernare, pentru că a fost votat în Parlament şi nu avem voie să îl modificăm, e vorba de o ajustare”, a subliniat Dăncilă.

Întrebată dacă s-a gândit să renunţe la candidatura la Preşedinţie, Viorica Dăncilă a replicat: „Categoric, nu”.

______

„Nu se rupe Coaliţia. Am avut discuţii ca între doi parteneri de Coaliţie”, a spus preşedintele PSD Viorica Dăncilă, înaintea CEx PSD. 

”Eu cred că întotdeauna trebuie să existe dialog şi întotdeauna trebuie să existe o negociere”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă, înainte de a intra la şedinţa CEx.

Întrebată dacă există dialog cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Dăncilă a spus: ”Sigur, sigur”.

Paul Stănescu a declarat,înaintea şedinţei Comitetului Executiv, că PSD nu se simte şantajat de ALDE şi că e posibil să se mai negocieze

„În politică există şantaj. Probabil că se va negocia în continuare, ALDE nu şi-a spus punctul de vedere cu privire ieşirea de la guvernare. Cred că vor mai avea discuţii până la 1 septembrie, mai este timp. Cred că până la urmă se va găsi o formulă. Dacă nu, probabil că PSD va merge la guvernare cu minoritatea parlamentară”, a spus Paul Stănescu.

Întrebat de jurnalişti la intrarea în şedinţa Comitetului Executiv al PSD despre faptul că ALDE a ameninţat cu ruperea coaliţiei şi plecarea de la guvernare, Dumitru Buzatu a răspuns: „Nu ştiu dacă sunt ameninţări, că nu cred că nişte forţe politice responsabile făcând parte dintr-o coaliţie pot să-şi permită lucrul acesta, ameninţări. Cred că mai degrabă este vorba de exprimarea unor opinii, poate şi a unor nemulţumiri care se acumulează pe durata unui an, acum lucrurile sunt ceva mai fierbinţi, e caniculă şi anumite lucruri sunt exprimate în spaţiul public, poate şi din nevoia de a fi prezenţi în această dezbatere, multe lucruri fac parte dintr-un plan al posibilului, al viitorului, nu au o bază reală în ceea ce priveşte discuţiile dintre membrii coaliţiei”.

Liderul PSD Vaslui a fost întrebat şi dacă PSD l-ar putea susţine pe Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidenţiale şi dacă în şedinţa de luni se va decide ruperea coaliţiei.

„Dacă vorbim teoretic am putea susţine pe oricine, dar deocamdată am luat anumite hotărâri şi trebuie să fim consecvenţi cu hotărârile pe care le-am luat în structurile executive ale partidului. (…) Am putea decide orice, dar nu e vorba de o asemenea discuţie şi noi nu avem niciun interes să rupem coaliţia”, a afirmat Dumitru Buzatu.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă ar demisiona din funcţia de premier dacă ALDE iese de la guvernare, liderul PSD Vaslui a spus: „Nu cred că s-a gândit astăzi la chestiunea asta”.

În cadrul CEx ar urma să aibă loc o discuţie având ca temă situaţia la zi privind coaliţia cu ALDE, în contextul zvonurilor prinvind ieşirea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu de la guvernare. 

Zvonurile privind ieşirea ALDE la guvernare vin în contextul discuţiilor dintre Călin Popescu Tăriceanu şi liderul Pro România Victor Ponta.

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a declarat, vineri, că partidul său a propus PSD un guvern cu 19 miniştri în care ALDE şi Pro România să aibă câte patru portofolii, iar social-democraţii ar trebui să cedeze unul dintre ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, la fel ca şi unul dintre ministerele Educaţiei şi Sănătăţii.

Totodată, el a reiterat că ALDE nu susţine proiectul rectificării bugetare aşa cum a fost prezentat de către Ministerul Finanţelor şi a mai menţionat că este nevoie şi de o reactualizare a programului de guvernare, solicitarea ALDE către PSD fiind ca premierul Viorica Dăncilă să vină la începutul lunii septembrie cu noua listă a Guvernului şi să solicite vot în Parlament pentru noua structură a Cabinetului şi pentru programul de guvernare modificat.