Comoara vikingilor? O brăţară din argint a fost descoperită în Irlanda

O brăţară din argint masiv găsită din întâmplare pe un câmp din Irlanda s-a dovedit a fi o adevărată comoară datând, potrivit experţilor, din perioada 950-1100. Este genul de brăţară cu care vikingii îşi împodobeau bicepşii.

11 sept. 2013, 12:22
Comoara vikingilor? O brăţară din argint a fost descoperită în Irlanda

David Taylor, un irlandez de 42 de ani din County Down (Irlanda de Nord), a găsit cu totul întâmplător o brăţară din argint, de 45 de grame, pe un câmp din peninsula Ards, între ruinele unei biserici medievale. Se ştie că asemenea aşezăminte servea păstrării de obiecte valoroase, între care şi bijuterii ca aceasta.

David a ignorat părerea soţiei sale care l-a îndemnat să arunce brăţara spunându-i că este o „tinichea”, dar el a refuzat şi s-a adresat experţilor arheologi.

A fost inspirat, deoarece s-a dovedit că nu s-a înşelat. Experţii i-au spus că brăţara este, într-adevăr, din argint, că datează din perioada 950-1100 şi că este genul de brăţară pe care vikingii obişnuiau să o poarte pe bicepşi. Brăţara a fost trimisă Comitetului de Evaluare a Comorilor din Marea Britanie, pentru a i se estima valoarea, scrie Daily Mail.

Experţii Universităţii College Cork sunt de părere că brăţara este originară din insulele Shetland sau Orkney, care erau atunci stăpânite de aprigii vikingi.

S-ar putea dovedi a fi o adevărată „comoară” a vikingilor, deoarece a fost declarată ca fiind o „bijuterie vikingă din argint rară”. Experţii nu i-au stabilit o valoare anume, dar astfel de artefacte valorează de la sute de mii până la milioane de lire sterline. De pildă, în 1998, o altă comoară vikingă constând în obiecte de argint şi bijuterii, între care mai multe căni, brăţări şi monede, a fost evaluată la peste 1 milion de lire sterline, mai precizează publicaţia britanică.