Comorile adâncurilor. Peşteri unice în lume, care îţi taie respiraţia GALERIE FOTO

Vreme de mii de ani au constituit locuinţele principale ale oamenilor, dar spre deosebire de actualele cămine, odată părăsite ele nu s-au deteriorat, ba dimpotrivă, şi-au înfrumuseţat aspectul. În interiorul lor natura a sculptat adevărate palate de cleştar, care astăzi reprezintă importante puncte de atracţie turistică. Site-ul theworldgeography.com ne propune o listă a acestor minuni ale naturii, care se disting prin unicitatea lor.

24 mart. 2013, 08:34

1. Peştera Benagil, Algarve, Portugalia

Este situată în apropierea plajei Benagil, din regiunea lusitană Algarve. Este o peşteră litorală, formată sub acţiunea valurilor, astfel că pe jos este acoperită cu un nisip foarte fin. Unicitatea ei constă în faptul că acoperişul său este ca o fereastră deschisă spre cer.

2. Peştera de Cristal, Islanda

Se află situată în vârful celui mai înalt vulcan activ din Islanda, Vrffajvkull, la o altitudine de 2.100 de metri. S-a format din calote de gheaţă, iar pereţii săi par a fi coloraţi în albastru. Are 46 de metri lungime, iar lăţimea este de 7 metri la intrare, îngustândz-se până la 1,2 metri în celălalt capăt. Peşterile de gheaţă sunt în general instabile şi se pot prăbuşi în orice moment, astfel că vizitarea sa este recomandată iarna.

3. Peştera Devetaşka, Bulgaria

Este faimoasă pentru istoria sa uimitoare şi prin faptul că în prezent este casa a peste 30.000 de lilieci. Se află situată la 18 km nord-est de oraşul Loveci şi 2 km de satul Devetaki, fiind, de asemenea, la mică distanţă de Giurgiu. Nai este cunoscută sub numele de Maarata sau Oknata, datorită celor şapte găuri de dimensiuni diferite din tavan prin care pătrunde lumina soarelui. Intrarea în peşteră se face printr-o gură de 35 m lăţime şi 30 m înălţime, pentru ca apoi galeria să se lărgească, înălţimea ajungând până la 60 m. Una dintre deschiderile de la nivelul tavanului permite practicarea bungee jumping-ului, de la înălţimea de 41 metri. Peştera este închisă vizitatorilor în iunie şi iulie, în perioada de reproducere a liliecilor.

4. Peştera Licuricilor, Noua Zeelandă

Milioane de licurici atârnă de tavanul peşterii, iar peisajul strălucitor imită cerul înstelat al nopţii. Interesant este că strălucirea este dată de fapt de larvele licuricilor, care imită cerul nopţii pentru a atrage insectele, pe care le prind în nişte pânze de mătase, pe care le „croşetează”.

5. Cueva de Arpea, Spania

Se află sub straturile de roci din Valea Aezkoa, din reginea bască a nordului Spaniei. A fost locuită, iar în timpurile mai apropiate constuituia un excelent prilej de refugiu pentru ciobani, când vremea era rea.

6. Peştera Minnehaha Falls, SUA

Se află aproape de locul unde Minnehaha Creek se varsă în Mississippi, iar cascada îngheaţă în timpul iernii, formând o peşteră temporară în spatele peretelui de gheaţă, înalt de 16 metri. Minnehaha Creek este situat în Hennepin County, din statul american Minnesota.

7. Peştera Fingal, Scoţia

Se află pe o insulă nelocuită, Staffa, din Insulele Hebride Interioare, ce ţin de Scoţia. Este formată din coloane hexagonale din bazalt, iar sunetele produse de ecoul izbiturii valurilor crează o atmosferă de catedrală. Numele său în limba galică este Uamh-Binn, adică Peştera Melodioasă. Poate fi vizitată închiriind o ambarcaţiune din oraşul Mull, dar numeroase companii organizează excursii aici, în perioada aprilie – septembrie. Acest loc l-a insipirat pe Jules Verne pentru scenele de final din romanul său Raza Verde.

8. Marea Peşteră de Cristal, Mexic

Se află în localitatea Naica, din statul mexican Chihuahua. Se află la o adâncime de peste 300 de metri, sub Muntele Naica, iar aici au fost găsite cristale gigantice de selenit, cu lungimi de până la 12 metri şi grele de aproape 55 de tone, cele mai mari găsite vreodată. Temperatura în interul peşterii este foarte mare, ajungând până la 58 grade Celsius, cu umiditate între 90 şi 99 la sută, astfel că înăuntru nu se poate rezista mai mult de 10 minute.

9. Cenote Ik Kil, Mexic

Este o peşteră fără acoperiş, aflată în partea central-nordică a Peninsulei Yucatan, în Parcul Arheologic  Ik Kil, lângă Chichen Itza. Vizitatorilor le este permis să înoate aici, în apa aflată la 26 de metri sub nivelul solului şi cu o adâncime de 40 de metri. În acest puţ imens cu diamtru de 60 de metri, înoată şi somnul negru.

10. Gruta do Lago Azul, Brazilia

Se află la 20 km de oraşul Bonito, din statul brazilian Mato Grosso do Sul, iar numele îi vine de la faptul că în interiorul său se găseşte un lac superb.