Compania de Investiţii Rutiere ar putea fi desfiinţată: Are doar Consiliu de Administraţie şi un şef foarte bine plătit

Nici nu s-a înfiinţat bine noua Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) că este pe cale să fie desfiinţată. Creată de fostul Guvern Cioloş, compania nu are nici acum angajaţi.

10 feb. 2017, 10:21
Compania de Investiţii Rutiere ar putea fi desfiinţată: Are doar Consiliu de Administraţie şi un şef foarte bine plătit

Fiecare din cei 7 membri ai Consiliului de Administraţie primeşte lunar peste două mii de lei. Compania are însă și un director general, Valentin Urlan, foarte bine plătit. Reprezentanţii săi spun că mai au nevoie de cinci luni ca să o pună pe picioare. Ministrul Transporturilor lasă însă de înţeles că nu-i vede rostul noii instituţii.

Gândită că salvare a infrastructurii României de Guvernul Cioloș, Compania de Investiții Rutiere este la un pas de desființare. „Procedura de organizare a ei în vederea funcţionării ei a fost începută la jumătatea lunii decembrie. Procedură este anevoioasă. Ţin să subliniez că în ceea ce priveşte companiile de stat nu ne putem aştepta ca procedura să se desfăşoare ca în cazul unui SRL”, spune Ana Ruscior, membru în Consiliul de Administraţie al CNIR .

Guvernul Grindeanu nu este dornic să păstreze nouă companie. Semnalul a fost dat de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. „M-am uitat un pic pe grila de salarizare a acestei instituţii. A fost primul lucru care mi-a atras atenţia. ai am văzut salarii colosale. Eu cred că un salariu de peste 30 de mii de lei pentru un director general este un salariu destul de mare. Nu mai vrem companii cu salarii imense şi să nu ştim exact ce rezultate avem. Această instituţie în momentul de faţă blochează scoaterea la licitaţie de noi proiecte”, spune ministrul.

Dacă nouă companie va fi păstrată, în contul ei se vor vărsa 15% din banii strânși din rovinieta. Din taxa de drumuri se colectează anual peste 210 milioane de euro.

În ultimii patru ani Compania de Drumuri a tot schimbat instituția tutelară, la fiecare schimbare de ministru. În 2013, a fost scoasă de sub umbrelă Ministerului Transporturilor și trecută în subordinea Ministerului Marilor Investiții, condus pe atunci de Dan Șova. Ulterior a fost transferată înapoi la Ministerul Transporturilor pentru ca anul trecut să se decidă scindarea ei în două structuri distincte: una care să se ocupe de construirea de autostrăzi, iar a doua care să facă doar reparații și întreținere. În toți acești ani, numărul de kilometri de autostradă ai României abia au ajuns la 734.

Sursa: digi24.ro