Compania Naţională de Aeroporturi pierde anual 500.000 de euro. Ion Ţiriac, printre câştigători

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti pierde 500.000 de euro pe an deoarece a prelungit o asociere cu mai multe firme private, fără a le închiria, în prealabil, terenul pe care funcţionează Centrul Cargo.

29 sept. 2015, 10:08
Compania Naţională de Aeroporturi pierde anual 500.000 de euro. Ion Ţiriac, printre câştigători

Aportul Companiei Aeroporturi la asociere a fost transmiterea, în 1999, pe termen de 15 ani, a dreptului de folosință pentru un teren de 3,5 hectare, pe care funcționează centrul de mărfuri. Suprafața aparține Ministerului Transporturilor și este administrată de Compania Aeroporturi. Dreptul de folosință a terenului aferent perioadei de 15 ani a fost estimat la 2,7 milioane de dolari, iar Compania Aeroporturi a primit 27% din acţiunile atunci înființatei Bucharest International Cargo Center (BICC).

Citeşte şi Aeroportul Henri Coandă, în TOP 5 al aeroporturilor europene

Potrivit profit.ro, contractul a expirat în anul 2014, iar noua conducere a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti a prelungit contractul cu încă zece ani, fără ca terenul să fie închiriat, fără ca restul firmelor să vină cu un nou aport în asociere și fără ca CNAB să primească acțiuni aferente prelungirii dreptului de folosință a terenului.

Închirierea terenului de către Centrul Cargo ar fi adus Companiei Aeroporturi cel puţin 40.000 de euro pe lună, calculat la cel mai mic preț al terenului în zonă, ceea ce înseamnă o jumătate de milion de euro anual.

Printre companiile private asociate cu Aeroporturile se numără și un offshore controlat de Ion Țiriac, Moonlok Ltd Cipru.