Compania OMV Petrom şi-a triplat profitul în primul semestru din 2017: 1,21 miliarde de lei

Cea mai mare companie petrolieră din România, OMV Petrom, a realizat un profit de 1,210 miliarde de lei în primul semestru din 2017, triplu faţă de profitul din S1 2016 care a fost de 408 milioane de lei.
Filip Stan
10 aug. 2017, 06:18
Compania OMV Petrom şi-a triplat profitul în primul semestru din 2017: 1,21 miliarde de lei

OMV Petrom a realizat în al doilea trimestru un profit de 592 de milioane de lei, faţă de 118 milioane de lei, în al doilea trimestru din 2016, arată Economica.net.

„În primele sase luni din 2017, am transformat conditiile de piata favorabile intr-o performanta operationala si financiara solida. Am beneficiat de preturi ale titeiului in crestere, marje de rafinare solide si de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. In plus, am continuat disciplina stricta a costurilor. In consecinta, rezultatul nostru din exploatare CCA excluzand elementele speciale la 1-6/17 a ajuns la 1,66 mld lei, ambele segmente, Upstream si Downstream, inregistrand cresteri semnificative. In Upstream, reducerea in continuare a costurilor unitare de productie a contrabalansat in totalitate declinul productiei. Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale din Downstream a crescut cu 70% fata de 1-6/16, pe seama unor contributii in crestere atat din segmentul Oil cat si Gas. Fluxul de trezorerie din activitati de exploatare de 3 mld lei, in crestere cu 68% fata de 1-6/16, coroborat cu reducerea investitiilor si plata de dividende in suma de 0,8 mld lei, a condus la obtinerea unui flux de trezorerie extins dupa plata de dividende de 1 mld lei. Am revizuit estimarile de investitii pentru 2017 in sensul scaderii acestora la 0,7 mld euro de la 0,8 mld euro, ca urmare a optimizarii portofoliului de sonde, economiilor de costuri si revizuirii proiectelor; cu toate acestea, suntem pregatiti pentru o intensificare a activitatii de investitii in a doua jumatate a anului 2017, mai ales avand in vedere pozitia noastra financiara solida. Am mentinut estimarea de declin al productiei medii zilnice in jur de 3% fata de 2016, fara a include initiativele de optimizare a portofoliului. In luna iulie am semnat contractul de vanzare a parcului eolian Dorobantu, ca parte a strategiei noastre de a ne concentra pe activitatile de baza. In plus, in data de 5 iulie, centrala electrica Brazi si-a reluat operatiunile la jumatate din capacitate. La 1 august a avut loc transferul a 19 zacaminte marginale. In acord cu strategia noastra de valoare mai presus de volum, am initiat o noua runda de vanzari de zacaminte”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Upstream: Producţia tot scade

Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale s-a imbunatatit la 907 mil lei, in principal datorita preturilor mai mari la titei, costurilor de productie si deprecierii mai mici si efectului favorabil al cursului de schimb (aprecierea USD cu 4% fata de RON), partial contrabalansate de volume mai mici, preturi mai mici la gaze naturale si redevente mai mari.

Rezultatul din exploatare raportat a crescut la 887 mil lei in 1-6/17. Ambele perioade au fost impactate de cheltuielile cu restructurarea de personal, in timp ce perioada 1-6/16 a inclus si ajustarea de depreciere a activelor de explorare. Costurile de productie in USD/bep la nivel de Grup au fost cu 13% mai mici decat in 1-6/16, in principal datorita abrogarii impozitului pe constructii speciale, cursului de schimb favorabil, costurilor mai mici cu personalul si serviciile, partial contrabalansate de scaderea productiei disponibile pentru vanzare. In Romania, costurile de productie exprimate in USD/bep au scazut cu 14% la 10,48 USD/bep, in timp ce exprimate in RON/bep s-au redus cu 11% la 43,90 RON/bep.

Productia de hidrocarburi la nivel de Grup a fost de 30,73 mil bep. In Romania, productia totala de hidrocarburi a fost de 29,39 mil bep, cu 4% mai mica decat in 1-6/16 (1-6/16: 30,50 mil bep). Productia de titei si condensat in Romania a fost de 12,57 mil bbl, cu 5% mai mica decat in 1-6/16, in principal din cauza declinului natural si al impactului vremii nefavorabile. Productia de gaze naturale in Romania a scazut cu 2% la 16,82 mil bep, din cauza declinului natural al principalelor zacaminte de gaze (Totea, Bulbuceni) si activitatilor de mentenanta pentru Totea Deep, in pofida reparatiilor capitale de succes si a contributiei mai mari a proiectului Lebada Est NAG. Productia de hidrocarburi in Kazahstan a scazut cu 15% la 1,34 mil bep.

Volumul vanzarilor de hidrocarburi la nivel de Grup a scazut cu 4% comparativ cu 1-6/16, din cauza volumelor mai mici disponibile pentru vanzare atat in Romania, cat si in Kazahstan.

In 1-6/17 am finalizat forajul a 20 de sonde noi si sidetrack-uri, din care o sonda de explorare. Cheltuielile de explorare au scazut la 70 mil lei, datorita faptului ca ajustarea de depreciere pentru studii si costuri asociate a fost mai mica decat ajustarea de depreciere a activelor de explorare la 1-6/16. Investitiile in activitatile Upstream in valoare de 797 mil lei au reprezentat 87% din valoarea totala a investitiilor la nivel de Grup in 1-6/17, fiind cu 25% mai mici decat in 1-6/16. Aceasta scadere este in principal datorata proiectului Neptun Deep (campania de foraj fiind finalizata in ianuarie 2016) si finalizarii unor proiecte de redezvoltare a zacamintelor in 2016.

Investitiile in Upstream au fost directionate catre activitatile de reparatii capitale, forarea de sonde de dezvoltare, proiecte de imbunatatire a sigurantei atat onshore cat si offshore, precum si catre proiectul Neptun Deep. Investitiile in explorare au scazut la 78 mil lei, ca urmare a finalizarii activitatilor de foraj de explorare la blocul Neptun Deep in ianuarie 2016.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală