Compania Volkswagen a AUTORIZAT TORTURA în timpul dictaturii militare din Brazilia

Un grup de foşti angajaţi ai grupului Volkswagen din Brazilia a dat în judecată fabricantul de maşini, acuzându-l că a permis arestarea şi torturarea angajaţilor în timpul dictaturii, în perioada 1964 -1985. 

24 sept. 2015, 12:58
Compania Volkswagen a AUTORIZAT TORTURA în timpul dictaturii militare din Brazilia

Doisprezece foşti angajaţi ai uzinei de automobile Volkswagen din Brazilia, din Sao Bernardo do Campo, au povestit că au fost arestaţi şi supuşi torturii în perioada dictaturii militare. Compania face acum investigaţii după aceste dezvăluiri, la uzina din Brazilia.

Comisia Naţională pentru Adevăr a descoperit anul trecut că abuzurile împotriva muncitorilor de la uzina Volkswagen s-au produs sub dictatura militară. Peste 400 de persoane au fost ucise sau au dispărut  în perioada dintre 1964 ţi 1985. Multe altele au fost arestate şi torturate.  Au fost vizaţi în special sindicatele de stânga ale muncitorilor, precum şi o serie de companii.

Tortură la muncă

În raportul final publicat în decembrie 2014 asupra acestui caz, comisia de restabilire a adevărului a descris cazul angajatului Lucio Bellentani. „Eram la lucru atunci când au venit doi oameni la mine cu mitralierele. M-au ţinut cu mâinile la spate şi imediat mi-au pus cătuşe. Imediat cum am ajuns la centrul de securitate al uzinelor Volkswagen, a început tortura. Am fost bătut, lovit şi pălmuit”, a povestit Bellentani.

Potrivit avocatului Rosa Cardoso, 12 angajaţi ai uzei din Sao Bernardo do Campo au fost torturaţi, iar alţii au fost concediaţi şi puşi pe lista neagră.

După ce raportul a fost publicat, Volkswagen a declarat că, în acea vreme, „a cercetat orice caz posibil de implicare a angajaţilor de la Volkswagen do Brasil  în violarea Drepturilor Omului în perioada dictaturii militare” din Brazilia.

Compania care se află acum în plin scandal după ce s-a descoperit că ar fi manipulat testele emisiilor de carburant nu a dat încă un răspuns privind acuzaţiile ce i s-au adus depre torturarea unora dintre muncitorii uzinelor din Brazilia în perioada dictaturii militare.