Companiile aeriene au început să anuleze cursele din și spre România. Cum se pot recupera banii

Companiile aeriene au început să anuleze zborurile programate în lunile noiembrie și decembrie cu care pleacă sau vin înspre România. Există totuși posibilitatea recuperării banilor.

23 sept. 2021, 14:24
Companiile aeriene au început să anuleze cursele din și spre România. Cum se pot recupera banii

Companiile aeriene precum Wizz Air, Ryanair, Lufthansa şi Blue Air, au anulat zeci de zboruri din şi spre România în lunile noiembrie şi decembrie, sau chiar unele începând de luna aceasta.

Motivul acestor modificări nu sunt neapărat restricțiile impuse de pandemie, ci numărul scăzut de pasageri.

Există rute care au rămas cu un singur zbor, o scădere considerabilă de la 3-4 săptămânal, de aceea călătorii au fost orientați către zborul respectiv.

Există modalități de recuperare a banilor pentru biletul la un zbor care a fost anulat, chiar dacă acest proces presupune multe presiuni din partea cumpărătorului. Potrivit avocatului Adrian Mihail, pasagerii au dreptul la rambursarea unui bilet anulat, așa cum prevede legea europeană, încă dinaintea începerii pandemiei.

„Întotdeauna, dacă recuperarea acestor despăgubiri sau a contravalorii biletelor nu reușește pe cale amiabilă, oricând se poate apela la instanța de judecată.

Din cauza suspendării unor dispoziții privind obligativitatea de a menține un număr minim de zboruri pe o ruta – anterior COVID transportatorii erau obligați să onoreze cel puțin 80% din zborurile programate pe un an, pe o rută, pentru a o putea păstra – s-a ajuns la aceste abuzuri.

Pasagerii trebuie să știe că, în continuare, sunt protejați de restul regulamentelor europene și au dreptul la aceleași despăgubiri la care aveau dreptul înainte de martie 2020.

Rata de refuz, inclusiv a rambursării contravalorii biletelor, a crescut foarte mult. Nu doar transportatorii sunt de vină aici, ci și agențiile online care comercializează bilete ci și aceste agregatoare care vând bilete. De multe ori, transportatorii au rambursat costul biletelor direct intermediarului care a vândut biletele iar acesta nu i-a mai returnat pasagerului.”, a precizat avocatul pentru Antena3. 

Companiile aeriene. Lufthansa interzice purtarea măştilor obişnuite la bordul avioanelor

Începând cu 1 februarie 2021, pasagerilor li secere să poarte fie o mască chirurgicală, fie o mască FFP2 sau mască cu standardul KN95 / N95 în timpul îmbarcării, zborului și la ieșirea din aeronavă. Măștile zilnice nu vor mai fi permise, după cum scrie bussinestraveller.com. Prin adaptarea noului regulamentului, Lufthansa pune practic ]n aplicare rezoluție adoptată de guvernele federale și de stat din Germania n data de 19 ianuarie.

Operatorii aerieni din cadrul grupului Lufthansa au introdus deja din mai 2020 cerința de a purta o mască la bordul avioanelor lor, aceastea fiind primele companii aeriene care au impus această regulă. Până în prezent erau permise și măștile textile sau eșarfele, important fiind ca nasul și gura să fie acoperite.

Citeşte şi Lufthansa anunţă concedieri masive. 30.000 de angajaţi ar putea rămâne fără loc de muncă

Pentru a permite pasagerilor să se adapteze din timp la noile reguli, aceștia vor fi informați prin e-mail, pe site-urile companiilor aeriene, dar și pe canalele de socializare.

Ca și până acum, o scutire de la obligația de a purta masca în timpul zborului din motive medicale este posibilă numai dacă certificatul medical este eliberat pe un formular furnizat de Lufthansa și pe baza unui test Covid 19 negativ, efectuat cu cel mult 48 ore înainte de îmbarcare.