De ce plătesc românii cele mai mari preţuri din Europa de Est pentru CASCO

Companiile de asigurări plătesc daune în România pentru peste jumătate din maşinile asigurate CASCO, situaţie pe care o consideră "şocantă", iar reasigurătorii de calibru din Europa au început să evite piaţa românească, potrivit reprezentanţilor pieţei de asigurări.
Iulian Tudor
22 mai 2013, 13:18
De ce plătesc românii cele mai mari preţuri din Europa de Est pentru CASCO

O poliţă CASCO este o asigurare care protejează un vehicul de furt sau de eventualele daune pe care acesta le poate suferi, indiferent dacă proprietarul este responsabil sau nu de producerea acestora, potrivit Agerpres.

Artur Borowinski, vicepreşedintele companiei Omniasig din grupul Vienna Insurance Group VIG, unul din cele mai mari din Europa de Centrală şi de Est, reunind 50 de companii de profil din regiune, a prezentat miercuri, la un forum de specialitate la Sinaia, date comparative ale grupului VIG care arată că în România frecvenţa daunelor la asigurările CASCO depăşeşte 50% în primele şase luni din 2012, iar în 2011 a fost de 53%, în timp ce în Polonia a fost de 17,7%, în Slovacia 18,4%, iar în Cehia 11,5%.

„Este şocant. Acesta este motivul pentru care românii plătesc cele mai mari preţuri din Europa Centrală şi de Est pentru prima de asigurare CASCO. În România prima este de peste două ori mai mare decât în Cehia”, a spus Borowinski.

Începând cu anul 2010, companiile de asigurări au plătit mai multe daune decât primele brute subscrise pe segmentul CASCO. În 2008 primele subscrise au fost de 966 milioane euro, iar daunele de 667 milioane euro, în 2009 primele au fost de 786 milioane euro, daunele – 683 milioane euro, în 2010 primele au fost de 583 milioane euro, daunele de 595 milioane euro, în 2011 primele au însumat 470 milioane euro, iar dauneele 469 milioane euro, iar în 2012 primele au totalizat 488 milioane euro, iar daunele 451 milioane euro.

Potrivit datelor la nivelul grupului VIG, în România dauna medie pe CASCO în 2012 a fost de 904 euro, mai mică decât în Cehia – 1.053 euro, Slovacia – 1.520 euro şi Polonia – 1.282 euro.

Media daunelor materiale plătite în România este de 990 de euro faţă de 977 euro în Polonia, 622 euro în Slovacia şi 1.055 euro în Cehia, în primele şase luni din 2012, în timp ce la dauna medie plătită la vătămările corporale România nelinişteşte din nou companiile de asigurări – 7.768 euro în România faţă de 3.231 euro în Cehia, 2.494 euro în Slovacia sau 2.781 euro în Polonia.

Asigurătorii atrag atenţia asupta creşterii uriaşe a daunelor de vătămare corporală şi pe Carte Verde, care reprezintă 40-50% din valoarea tuturor daunelor suportate. Conform statisticilor oficuiale la nivelul anului 2011, un număr de 2.018 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, iar 8.768 au fost rănite grav.

Pe zona asigurărilor obligatorii RCA, primele brute subscrise în 2012 au fost de 502 milioane euro, daunele plătite s-au cifrat la 426 milioane euro, iar frecvenţa daunelor este de peste 7%.

Cei mai mari asigurători pe RCA sunt Astra Asigurări – 410,3 milioane lei în 2012, Euroins România – 392,1 milioane lei, Carpatica Asigurări – 261,4 milioane lei, Asirom VIG – 227,6 milioane lei, Omniasig VIG – 213,8 milioane lei, Groupama – 201 milioane lei, Allianz Ţiriac – 174,6 milioane lei.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări