Complicii jurnaliştilor Sky News rămân în arest UPDATE

Publicat: Marţi, 23 August 2016 08:58 // Actualizat: Marţi, 23 August 2016 16:29 // Sursa: romaniatv.net

Contestaţia celor trei persoane acuzate că au fost complicii jurnaliştilor de la Sky News a fost respinsă, marţi, de Instanţa Supremă. Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, cei trei români care au apărut în reportajul Sky News ca "traficanţi de arme", rămân în arest preventiv. Decizia este definitivă.

Foto: Sky News

UPDATE Completul de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţiile depuse de cele trei persoane cercetate de DIICOT pentru că ar fi sprijinit realizarea reportajului trucat difuzat de postul britanic de televiziune Sky News. Astfel, cei trei rămân în arest preventiv sub puterea mandatului emis pe 12 august de Curtea de Apel Bucureşti, informează News.ro.

 

Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv în 12 august, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false, potrivit news.ro.

Decizia a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit pentru marţi termenul de judecare a contestaţiei. La fonalul şedinţei de judecată, instanţa va hotărî în privinţa legalităţii şi temeiniciei mandatului de arestare preventivă emis de Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis arestarea preventivă arată, în motivarea deciziei, că "nu se pot reţine susţinerile apărării", iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics nu pot invoca "naivitatea şi convingerea sinceră a participării într-un film, în contextul în care toată modalitatea de desfăşurare a filmării "le putea crea măcar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia".

Magistratul menţionează că aceştia au acceptat cu uşurinţă „rolurile atribuite", deşi nu sunt actori, şi nu au discutat sau întrebat despre vreun contract care să consemneze derularea evenimentelor nici atunci când li s-a cerut să poarte cagule, să vorbească într-un anumit limbaj şi să prezente „arme adevărate". Această derulare de scene ar fi trebuit să atragă atenţia oricărei persoane „cu un grad normal de instrucţie" asupra consecinţelor, în condiţiile în care în film se vorbeşte despre trafic de arme, iar complicii jurnaliştilor de la Sky News spuneau „că sunt dispuşi contra unor sume de bani să vândă arme oricui plăteşte, inclusiv teroriştilor".

Mai mult, magistratul arată că nici după ce postul de televiziune britanic Sky News a prezentat reportajul, din care puteau înţelege că armele de vânătoare pe care le-au filmat au fost prezentate ca arme de război, cei trei complici nu i-au denunţat pe jurnaliştii britanici.

Magistratul a arătat că datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse în materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv în mediul virtual, ştiind că persoanele care apăreau nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate şi prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal, „au pus în pericol securitatea naţională".

Instanţa a apreciat că „toate aceste acţiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict".

"În lipsa unei reacţii proporţionale din partea statului, aşa-zisa faptă de trafic de armament prezentată de postul de televiziune şi la care au acţionat în calitate de complici cei trei inculpaţi ar fi rămas în atenţia opiniei publice, naţionale şi internaţionale, aşa cum s-a dorit iniţial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară şi de natură a discredita imaginea României, dar şi a statului, în particular", mai arată judecătorul în motivare.

Procurorii DIICOT precizau că cei trei jurnalişti britanici vor fi citaţi pentru a fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale.

Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.

"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (...). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făceau nicio distincţie", au scris jurnaliştii de la Sky News.

Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în urma acestui reportaj, afirmând că a fost un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
DIICOT jurnalişti Sky News Sky News trafic arme
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7790
RON
24 Jan
noapte -3 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H