Doliu în lume artistică. Legendarul Vangelis a murit

Compozitorul a devenit cunoscut cel mai bine după câștigarea premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1981 cu filmul „Carele de foc".

19 mai 2022, 20:05
Doliu în lume artistică. Legendarul Vangelis a murit

Compozitorul grec de muzică electronică Evángelos Odysséas Papathanassíou, cunoscut opiniei publice drept ‘Vangelis’, a murit la vârsta de 79 de ani, informează joi agențiile de presă din Atena. Potrivit avocaților acestuia, compozitorul a murit marți, cauza decesului nefiind dezvăluită.

Vangelis a câștigat premiul Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire”. El a mai realizat coloana sonoră pentru filmul ‘Blade Runner’ al regizorului Ridley Scott.

Doliu în lumea artistică! S-a stins din viață o legendă, lumea mondenă e în șoc

Evangelos Odysseas Papathanassiou, care s-a născut în 1943 în Volos, a dezvoltat un interes timpuriu pentru muzică și a experimentat cu sunetele produse de lovirea de oale și tigăi sau de fixarea unor cuie, pahare și alte obiecte pe coardele pianului părinților săi.

Acesta a asimilat tonurile cântecelor populare grecești și ale muzicii corale creștine ortodoxe, dar nu avea o pregătire muzicală formală, despre care a spus mai târziu că i-a salvat simțul creativității.

După ce a început să cânte cu trupe rock locale, Vangelis a plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui exod de tineri artiști în urma unei lovituri de stat din 1967 care a instalat o juntă militară în Grecia.

El a început să fie atras de sintetizatoarele electronice care i-a permis să creeze culorile melodice luxuriante care au devenit sunetul său specific.

În ciuda succesului pe scena europeană a „prog rock-ului” de la începutul anilor 1970, el s-a simțit inconfortabil din cauza așteptărilor de la un artist comercial și s-a retras în mare parte în studioul de înregistrări pe care și l-a creat pentru el în Londra.

Acolo a compus melodia pentru „Chariots of Fire”, povestea triumfului unui grup de atleți britanici la Jocurile Olimpice din 1924.

Vangelis a spus odată că melodia, care i-a adus un premiu Oscar și a stat în fruntea topurilor muzicale săptămâni întregi, a fost în parte un omagiu adus tatălui său, care fusese un atlet amator pasionat. Cu toate acestea, a respins enorma popularitate de care s-a bucurat melodia.

Este doliu în lumea medicală. A murit un renumit medic: „Viaţa a fost dură cu dânsul”

„Este doar o altă piesă muzicală”, a spus el într-un interviu.

Succesul melodiei „Chariots of Fire” a umbrit celelalte compoziții ale sale, dar a scris muzica și pentru alte filme importante, inclusiv „Missing”, regizat de compatriotul său Costa-Gavras, și thrillerul lui Ridley Scott „Blade Runner”.


loading...
Partenerii noștri