Comunitatea internaţională face apel la instalarea unui guvern de uniune naţională în Libia

Mai multe țări și organizații internaționale au făcut un apel duminică la Roma pentru încetarea imediată a focului în Libia și pentru instalarea rapidă a unui guvern de uniune națională pentru a pune capăt haosului care domnește în această țară, informează AFP.

13 dec. 2015, 18:55
Comunitatea internaţională face apel la instalarea unui guvern de uniune naţională în Libia

Un guvern de uniune națională cu sediul la Tripoli este „esențial pentru a face față, în parteneriat cu comunitatea internațională, provocărilor critice cu care se confruntă această țară în domeniile umanitar, economic și de securitate”, se arată într-un comunicat dat publicității la finalul unei reuniuni internaționale coprezidate de Italia și Statele Unite ale Americii, potrivit Agerpres.

„Facem apel la toate părțile să accepte o încetare a focului imediată și completă în întreaga Libie”, au subliniat participanți la reuniune, care și-au reafirmat angajamentul de a furniza asistență umanitară. Potrivit datelor ONU, 2,4 milioane de libieni au nevoie de ajutor umanitar, în pofida importantelor resurse de petrol ale țării.

Puterile occidentale doresc ca un guvern de uniune națională să preia puterea pentru a încerca să contracareze dezvoltarea organizației jihadiste Statul Islamic în fieful său din Syrte, precum și rețelele de traficanți care trimit lună de lună spre Italia mii de migranți în condiții inumane.

„Nu putem permite ca statu quo-ul să piardă în Libia”, a afirmat secretarul de stat american John Kerry. „Este periculos pentru viabilitatea Libiei, este periculos pentru libieni, și acum că Daesh (Statul Islamic) își întărește prezența, este periculos pentru toată lumea”, a subliniat el.

Reprezentanții a 17 țări — cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și țări europene și arabe — precum și reprezentanți ai ONU, UE, Ligii arabe și Uniunii africane s-au reunit duminică la Roma, alături de mai mulți lideri ai principalelor facțiuni libiene, pentru a sublinia necesitatea de a pune în aplicare un acord încheiat în octombrie sub egida ONU.

Acest acord, care prevede formarea în 40 de zile a unui guvern de uniune națională cu sediul la Tripoli, va fi semnat miercuri în Maroc de reprezentanții libieni.

În prezent Libia are două parlamente, unul în capitala Tripoli și altul, recunoscut de comunitatea internațională, la Tobrouk, în estul țării.