Concedieri 2025. Concurs pentru toți funcţionarii publici. Cine pică examenul pleacă acasă!

Evaluarea anuală a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici ar putea să cuprindă şi verificarea, în scris, a cunoştinţelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activităţile acestora.
Filip Stan
24 feb. 2025, 06:59
Concedieri 2025. Concurs pentru toți funcţionarii publici. Cine pică examenul pleacă acasă!
O nouă categorie de bugetari va fi concediată. Pe ce criterii se fac restructurările

Concedieri 2025. Mai mulți parlamentari PSD și ai minorităților naționale propun, printr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, ca evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici să cuprindă și verificarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile acestora.

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.

Potrivit proiectului de act normativ, ‘procesul de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici de execuție și a funcționarilor publici de conducere reprezintă aprecierea obiectivă a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului și a performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici, prin compararea gradului și a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță stabilite cu rezultatele obținute în mod efectiv de către funcționarul public’.

Evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici va cuprinde, pe lângă evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale și a gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță, și evaluarea, prin verificarea în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public, prevede proiectul.

‘Evaluarea prevăzută în codul administrativ se realizează anual, în scopul aprecierii cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public și a performanțelor obținute, prin raportarea rezultatelor obținute în mod efectiv și a criteriilor de performanță la obiectivele stabilite’, mai stipulează documentul.

Concedieri 2025. Ministerul Muncii vrea demiterea mai rapidă a angajaților neperformanți de la stat și privat. Ce presupune noul proiect de lege

Proiectul prevede că verificarea cunoștințelor teoretice se va face la sediul autorității sau a instituției publice, se va desfășura în prezența persoanei competente a stabili întrebările sau a unui funcționar public delegat de persoana competentă pentru a asista pe durata desfășurării procedurii. Funcționarului public i se va prezenta documentul conținând întrebările la care va răspunde în scris și timpul alocat pentru a răspunde.

Fiecare răspuns va fi evaluat cu note de la 1 la 5, fiind acordată câte o notă finală de către fiecare membru al comisiei de evaluare, stabilită ca medie aritmetică a notelor pentru răspunsul la fiecare întrebare.

Obținerea unei note mai mici de 3 la verificarea cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public atrage acordarea calificativului nesatisfăcător.

Prevederile se aplică înalților funcționari publici, funcționarilor publici de execuție și conducere, precum și funcționarilor publici debutanți.

Inițiatorii apreciază, în expunerea de motive a proiectului, că ‘actuala procedură nu reglementează un instrument eficace și adecvat pentru evaluarea cunoștințelor teoretice actualizate ale funcționarilor publici, sub aspectul cunoașterii actelor normative ce reglementează activitățile a căror îndeplinire este cerută conform fișei postului funcționarului public’.

Concedieri la Dacia, se dau 2-14 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Se pot încasa şi 210.000 de lei

‘În activitatea autorităților și instituțiilor publice s-a constatat adeseori că pentru atingerea unor rezultate apte a asigura îndeplinirea obiectivelor și a criteriilor de performanță stabilite pentru funcționarii publici, diversele componente sau structurile funcționale ale entităților publice solicită frecvent sprijinul celei de specialitate juridică, conducând la o încărcare excesivă a activității acesteia și la disfuncționalități de ansamblu ale activității entităților publice’, consideră aceștia.

De asemenea, inițiatorii apreciază și că ‘în contextul evoluției legislative și a necesității corelării permanente și aplicării în ansamblu și integrat a normelor naționale și europene, apare ca evidentă exigența unei bune cunoașteri de către toți funcționarii publici a acelor norme care reglementează activitățile pe care aceștia le realizează, conform atribuțiilor stabilite prin fișa postului’.

‘O bună cunoaștere teoretică, legislativă este condiția esențială a performanței individuale și a realizării criteriilor și obiectivelor stabilite funcționarului public’, mai arată inițiatorii proiectului.

Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților este for decizional.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici