Concedieri 2025. Un nou val de disponibilizări colective, aproape 1.000 de şomeri până în mai

Aceste măsuri de reducere a personalului reflectă dificultăți economice și restructurări în diverse industrii, iar impactul acestora asupra angajaților și comunității locale rămâne de urmărit în următoarele luni.
Filip Stan
14 apr. 2025, 14:25
Concedieri 2025. Un nou val de disponibilizări colective, aproape 1.000 de şomeri până în mai

În anul 2025, județul Bacău se confruntă cu patru concedieri colective, afectând atât firme locale, cât și companii naționale. Printre acestea se numără două firme din județ și două la nivel național, care anunță reduceri semnificative de personal.

O companie din domeniul construcțiilor, a propus începerea unui proces de concediere colectivă încă din data de 10 februarie 2025, vizând aproximativ 100 de angajați dintr-un total de 222.

Concedieri 2025. Dezastru la o mare companie, au mai rămas 40 de angajați: „Mi se pare strigător la cer!”

De asemenea, o companie din Onești, cu un personal de 1.522 de angajați, a planificat să concedieze 260 de persoane în perioada martie – mai 2025.

La nivel național, două companii mari din sectorul energetic au anunțat reduceri de personal, inclusiv în județul Bacău.

Una dintre companii a anunțat concediera a aproximativ 280 de angajați la nivel național, începând cu 27 februarie 2025, iar cealaltă va disponibiliza 64 de persoane între aprilie și iunie 2025.

Aceste măsuri de reducere a personalului reflectă dificultăți economice și restructurări în diverse industrii, iar impactul acestora asupra angajaților și comunității locale rămâne de urmărit în următoarele luni.

Concedieri 2025. Un nou val de reduceri de posturi în ministere, în scopul diminuării cheltuielilor bugetare. Cine rămâne fără serviciu

 

Concedieri 2025. Sindicaliştii cer „încetarea abuzurilor” asupra funcţionarilor publici şi personalului contractual şi denunţă „asaltul sistematic asupra administraţiei publice”. Şapte organizaţii sindicale „condamnă cu vehemenţă atacurile sistematice şi concertate” asupra funcţiei publice, în special, şi a salariaţilor din sectorul bugetar, în general, considerând că reprezintă „încununarea planului de politizare, subordonare şi epurare politică” a salariaţilor din administraţia publică din România. Potrivit sindicaliştilor, testele anuale privind cunoaşterea legislaţiei impuse funcţionarilor publici sunt „o bătaie de joc şi o insultă la adresa profesionalismului lor”.

Concedieri 2025. Sindicatele consideră că disponibilizările şi testele sunt abuzive

Măsurile recente şi demersurile decidenţilor politici/aleşilor politici sub falsul „stindard” al reformelor şi eficienţei reprezintă un pretext pentru a slăbi structurile administrative şi a le transforma într-un mecanism de control discreţionar, se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedinţii a şapte organizaţii sindicale reprezentative la nivel naţional: Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului,
Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA, Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România, Federaţia Naţională de Mediu „ECOLOGISTUL”, Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, şi C.N.S. Cartel ALFA.

„Testele anuale cu privire la cunoaşterea legislaţiei impuse funcţionarilor publici, nevoiţi să memoreze şi să reproducă mecanic, repetitiv, texte de lege, sunt o bătaie de joc şi o insultă la adresa profesionalismului lor. Aceste examene nu au nimic de-a face cu evaluarea reală a competenţelor şi sunt doar o armă prin care salariaţii incomozi pot fi eliminaţi. Este evident că această „testare” nu este altceva decât un mecanism de presiune psihologică, menit să intimideze şi să forţeze plecarea celor care nu răspund la comenzile politice”, afirmă sindicaliştii.

Aceştia se întreabă de ce, dacă această metodă ar fi una „justă”, nu este aplicată „şi parlamentarilor, miniştrilor sau clientelei politice, în fapt cei care “reuşesc” să emită atâtea legi contradictorii, acte normative care ulterior necesită emiterea a nenumărate decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru aplicarea lor?”

„Evaluarea abuzivă şi discriminatorie începe odată cu ultima frază din Fişa postului pe care funcţionarul public este obligat să o semneze, şi care reprezintă baza evaluării anuale, periodice: ,,Îndeplineşte orice alte sarcini profesionale solicitate de….”. Această menţiune transformă funcţionarul public în argat, prin impunerea asumării abusive de sarcini exhaustive, necuantificabile, de care şeful ierarhic superior doreşte ,,să scape„”, afirmă sindicaliştii.

Aceştia consideră că astfel principiul imparţialităţii şi pincipiul legalităţii promovate de Codul Administrativ sunt „încălcate” prin implementarea acestor teste anuale, forţând, prin nişte persoane, aplicarea unei legislaţii care va deveni astfel „imparţială, subiectivă, imorală şi neconstituţională, cel puţin prin lipsa elementelor de contestare”.

Potrivit sindicaliştilor, guvernanţii doresc „să elimine orice urmă de echilibru democratic” şi să acorde primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene „puteri discreţionare”.

„Acest demers cinic transformă administraţia locală în ,,moşia” conducătorului instituţiei, urmărind  eliminarea oricărui mecanism democratic de control şi echilibru exercitat de către consiliile locale şi judeţene.  Reprezintă o formă de dictatură administrativă şi o încercare de a acapara complet aparatul de stat prin decizii arbitrare şi discreţionare”, se arată în documentul citat.

Sindicaliştii mai reclamă să sunt salarizaţi în funcţie de „dispoziţia preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor”, legea de salarizare nereuşind, până în present, în opinia liderilor sindicali, să stabilească o salarizare unitară pentru această categorie.

„În general, conducătorii instituţiilor publice locale tind să preia ,,pe persoană fizică” funcţia pentru care au fost aleşi, să facă abstracţie de consiliul local şi astfel să conducă/decidă arbitrat şi abuziv asupra situaţiei personalului angajat”, menţionează aceeaşi sursă.

Organizaţiile sindicale mai susţin că, deşi politicienii români „promovează o propagandă toxică despre aparatul bugetar supradimensionat”, în realitate, România are „cel mai subdimensionat sector public din Uniunea Europeană, raportat la populaţia deservită”.

„În loc să investească în resursa umană şi în servicii de calitate, guvernanţii preferă să pericliteze funcţionarea instituţiilor şi să creeze haos administrativ, dovedind astfel că interesele lor nu sunt orientate spre atingerea unor scopuri colective, ale populaţiei,  ci urmăresc satisfacerea unor nevoi de grup privilegiat. În schimb, România are un număr foarte mare de funcţii elective, anul trecut fiind alese 5500 persoane cu funcţia de consiglieri judeţeni şi locali. Familia ocupaţională Administraţie publică este formată, după comasări successive, din 17 ministere. Fondurile pentru pregătirea de specialitate a salariaţilor sunt derizorii şi sunt distribuite pe criterii politice”, se arată în comunicatul organizaţiilor semnatare.

Sindicaliştii mai consideră că digitalizarea este „o mare minciună folosită ca pretext pentru concedieri” şi avertizează că acest lucru va avea ca efect „gestionarea defectoasă a volumului mai mare de nevoi ale populaţiei şi, implicit, serviciile oferite vor fi de slabă calitate şi sacadate”.

„Politicienii şi conducătorii numiţi ai instituţiilor folosesc acest concept  pentru a justifica reduceri de personal şi ,a face loc’ angajărilor politice, nevoii grupurilor de interese care controlează politicienii de a-şi angaja reprezentanţii în instituţii sau de a-şi proteja afacerile prin eliminarea din instituţiile publice de control a persoanelor incomode”, mai arată sindicaliştii.

În acest context, organizaţiile sindicale cer încetarea abuzurilor împotriva funcţionarilor publici şi a salariaţilor din sectorul bugetar, retragerea propunerilor de modificări legislative prin care administraţia publică din România devine şi mai vulnerabilă în raport cu interesele politice, încetarea demersurilor de reducere a personalului bugetar, demararea unui dialog social real cu organizaţiile sindicale, în vederea identificării unor soluţii corecte şi echilibrate, construirea unor politici publice care să genereze cu adevărat economii la bugetul de stat şi aplicarea în totalitate a Legii de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, precum şi stoparea derogărilor la aceasta.

„În perioada următoare, organizaţiile semnatare vor demara procedura de consultare internă în vederea organizării unor acţiuni de protest comune. Administraţia publică nu este moşia partidelor politice, iar angajaţii din sectorul bugetar nu sunt pioni care pot fi sacrificaţi în jocurile murdare ale politicienilor!”, se încheie comunicatul semnat de preşedinţii celor şapte organizaţii sindicale.

 

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu. Victor Ponta scoate totul la suprafață: Ai grijă...
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia