Concedieri în masă la Spitalul Socola din Iaşi: „Ne aruncă ca pe nişte gunoaie”

Zeci de angajaţi de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi au fost concendiaţi, în plină pandemie de coronavirus. Principalul motiv ar fi că nu mai sunt bani de salarii. 

31 mart. 2020, 07:16
Concedieri în masă la Spitalul Socola din Iaşi: „Ne aruncă ca pe nişte gunoaie”

Disperaţi că rămân fără un loc de muncă, oamenii au cerut să fie detaşaţi inclusiv în Suceva, cel mai mare focar de infecţie cu noul coronavirus. Solicitarea a rămas fără răspuns.

„Toata lumea spune ca trebuie sa aiba grija de cadrele medicale si pe noi ne arunca ca pe niste gunoaie. Sa le fie rusine ca s-au comportat asa cu niste cadre medicale! Sindicatele unde sunt, unde sunt sindicatele in aceasta lupta?”, spun cadrele medicale, potrivit a1.ro.

82 de cadre medicale au rămas fără loc de muncă. Îl câştigaseră prin concurs, la începutul anului şi erau încă în perioada de probă. Numai că s-au trezit, pe nepusă masă, cu contractele desfăcute.

De cealaltă parte, superiorii dau vina pe vechea conducere şi pe bugetul prea mic pentru a acoperi salariile.

„Fara indoiala, acesti oameni nu au gresit cu nimic. Problema rezulta din incarcatura bugetara cu fondul de salarii. De ce s-au facut angajari daca bugetul nu poate acoperi angajarile? La aceste intrebari ar fi oportun sa raspunda vechea conducere, care, probabil, nu a facut un calcul, un impact bugetar al acestor angajari.

Concedierile în masă ar mai avea un motiv: ilegalitatea concursului. DNA anchetează acum felul în care a fost organizat”, a spus Corneliu Prepelita, Șef Departament Juridic Institutul Socola Iași.

Deşi s-a luat în calcul şi transferul către alte unităţi medicale, această variantă nu poate fi pusă în practică. Conducerea spitalului a făcut o solicitare către DSP, dar nu a sosit niciun răspuns. Asta în ciuda faptului că, în această perioadă de criză, spitalele se confruntă cu un deficit mare de personal.

Cadrele medicale spun că vor ataca decizia de concediere în instanţă. De cealaltă parte, conducerea susţine că totul este legal şi că Ministerul Sănătăţii a aprobat această măsură.

Citeşte şi Alte trei decese ale unor pacienţi cu CORONAVIRUS în România. Bilanţul a ajuns la 68