Concedieri pentru cumulul pensiei cu salariu. Şomaj tehnic la TAROM

Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați a aflat că 18 angajați cumulau, de câteva luni, pensia cu salariul, fără ca aceștia să fi anunțat instituția.

24 mai 2021, 06:03
Concedieri pentru cumulul pensiei cu salariu. Şomaj tehnic la TAROM

Concedieri pentru cumulul pensiei cu salariu. 18 salariați ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Filiala Galați au fost dați afară deoarece cumulau pensia cu salariul. Totul s-a aflat în urma unui control al ITM, iar salariații au fost concediați.

Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Galați a aflat că 18 angajați cumulau, de câteva luni, pensia cu salariul, fără ca aceștia să fi anunțat instituția, pentru a se face demersurile legale în vederea încetării contractelor individuale de muncă.

„Menționăm că, în luna mai, Filiala a fost supusă unei acțiuni de control din partea ITM Galați, iar în planul de control al ITM a intrat și verificarea salariaților cu vârsta apropiată de pensionare. În urma controlului, Filiala Galați a solicitat Casei Județene de Pensii Galați verificarea unui număr de 25 de persoane care se încadrau în aceasta categorie. În urma răspunsului transmis de aceasta, s-a constatat că un număr de 18 salariați erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă. Aceștia nu au informat conducerea ANIF că sunt beneficiarii dreptului de pensie, deși legislația actuală prevede că obligația cu privire la acest lucru revine salariatului”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții ANIF.

În urma celor constatate, Filiala Teritorială Galați a emis deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă, iar Agenția Națională va dispune măsurile legale care se impun, au precizat cei de la ANIF.

Concedieri ÎN MASĂ la o mare companie de stat. Aproape 1.500 de angajaţi vor fi daţi afară până la sfârşitul anului!
Estimări pentru compania de stat Tarom în 2021: pierderi de 230 de milioane de lei, program de șomaj tehnic și concedieri

Compania de stat Tarom estimează pierderi de 230,13 milioane lei în acest an, la jumătate faţă de cele raportate în anul 2020, de 431,3 milioane lei. Veniturile totale preconizate pentru acest an sunt de 1,19 miliarde lei, aproape duble faţă de 2020, arată un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor şi infrastructurii privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al Tarom. Potrivit scenariului standard, considerat cel mai realist, anul 2024 ar fi anul în care rutele ajung profitabile, iar anul 2023 ar fi anul în care fluxurile de numerar devin pozitive, arată proiectul.

Conform proiectului, se impune şi în anul 2021 necesitatea continuării programului de şomaj tehnic prin suspendarea contractelor individuale de muncă pentru aproximativ 300 de angajaţi/lună, prin rotaţie, pentru 6 luni din anul 2021 până în luna iulie, când are loc restructurarea personalului, ca urmare a reducerii temporare a activităţii companiei.

Cristian Ghinea anunţă concedieri: „Companiile de stat din România sunt o gaură neagră”

În sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul în condițiile în care avem aproximativ 102.000 de persoane peste 65 de ani care în momentul de față au optat să cumuleze pensia cu salariul atât în sistemul public cât și în sistemul privat.”

Ce spune legea
Legea spune că de acum încolo, în sistemul public, inclusiv în cel de Educație și cel de Cercetare, persoanele care desfășoară activități profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcție și care își continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani să poată opta în scris între pensie și veniturile astfel realizate.