Concedieri şi demisii în lanț după un mare scandal de corupție care zguduie guvernul lui Zelenski în plin război cu Rusia

O serie de oficiali ucraineni de rang înalt au fost demiși după un mare scandal de corupție care zguduie guvernul lui Zelenski în plin război cu Rusia. De asemenea, adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, adjunctul directorului administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko au demisionat.

24 ian. 2023, 15:53
Concedieri şi demisii în lanț după un mare scandal de corupție care zguduie guvernul lui Zelenski în plin război cu Rusia

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie de Zelenski. Îndepărtarea acestora din funcții vine în urma scandalurilor de corupție, unul dintre acestea vizând aprovizionarea Ministerului Apărării în timpul războiului cu Rusia.

Este vorba despre guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru), Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud), Oleksandr Staruh, Sumi (nord), Dmitro Jivîtski, Herson (sud), Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile.

Valentin Reznicenko a fost acuzat de mai multe publicații ucrainene, în noiembrie, că ar fi atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Citește și: Ungaria amenință cu retragerea sprijinului pentru Ucraina, pe fondul scandalului „minorităților naționale”: „E ceva inacceptabil!”

Guvernul i-a demis, de asemenea, pe viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov – a cărui demisie fusese anunțată deja -, pe cel al politicii sociale, Vitali Muzîcenko, şi doi viceminiştri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

De asemenea, mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt şi-au anunţat marţi demisia. Între oficialii care au demisionat şi a căror plecare a fost acceptată imediat se află adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, care era însărcinat cu susţinerea logistică a forţelor armate, adjunctul directorlui administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko.

”Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate”, plecarea lui Viaceslav Şapovalov ”va permite păstrarea încrederii societăţii şi partenerilor internaţionali şi asigurarea obiectivităţii” eforturilor de a face lumină în acest scandal, dă asigurări într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

Citește și: Alexandr Lukaşenko anunţă că Ucraina a propus un pact de neagresiune cu Belarus. „Nu ştiu de ce fac asta!”

Kirilo Tîmoşenko – unul dintre puţinii colaboratori ai preşedintelui Volodimi Zelenski aflaţi în funcţie de la alegerea fostului actor de comedie în 2019, care superviza proiectele de reconstruire a instalaţiilor avariate în atacuri ruseşti – a apărut în mai multe scandaluri. În octombrie, el a fost acuzat de faptul că foloseşte o maşină de teren donată Ucrainei de către grupul american General Motors în scopuri umanitare. În urma acestor dezvăluiri, Kirilo Tîmoşenko a anunţat transferul vehicului către o zonă situată în apropierea liniei frontului.

Într-o postare pe Telegram, el i-a mulțumit lui Zelenski pentru „oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”.

Oleksii Sîmonenko a fost acuzat de către o influentă publicaţie ucraineană, Ukrainska Pravda, de faptul că s-a dus recent în vacanţă în Spania, în contextul în care deplasărrile în străinătate – mai puţin în scopuri profesionale – sunt interzise bărbaţilor ucraineni aflaţi la vârsta la care pot lupta.

Potrivit publicaţiei, el a plecat cu o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean, în compania unei gărzi de corp a acestuia.