CONCEDII ALTFEL: Vacanţa călare, la poalele munţilor Făgăraş

O idee de vacanţă inedită, în care turistul să se aleagă cu altceva decât câteva kilograme în plus, ar putea fi concediul călare. Într-o astfel de vacanţă turiştii vizitează pe cai obiectivele turistice din zonă, dorm la cort sau în sacul de dormit. Au ocazia ca din şaua calului să supravegheze turmele de animale ca adevăraţii cowboy. o astfel de aventură îi aşteaptă pe amatori în Ţara Făgăraşului, în inima munţilor.
Nicu Stan
22 mai 2012, 07:43
CONCEDII ALTFEL: Vacanţa călare, la poalele munţilor Făgăraş

Din păcate, cei ce pun la dispoziţie astfel de vacanţe visează la perioada de dinainte de criză, când turiştii veneau în valuri. „Vânzările sunt mai mici cam cu 50% faţă de acum câţiva ani. Aproximativ 70% din turiştii pe care îi avem sunt români, restul din străinătate”, a spus, pentru RTV.NET, Cristian Culda, proprietarul firmei Culda’s Horses, aflată la poalele Munţilor Făgăraş.

Cei mai mulţi turişti sunt din Bucureşti, după care predomină cei din Braşov şi Sibiu. O zi de vacanţă călare costă în jur 60 de euro. „Preţul include cazare, pensiune completă, mic dejun, prânz şi cină şi călăritul”, a precizat Cristian Culda. În plus, bagajele sunt transportate cu maşini de teren, astfel încât turiştii să beneficieze de ele în pauze.

Noaptea la sac de dormit

Aproape nicio zi din tabăra de călărie nu seamănă una cu alta. Într-o zi turiştii sunt duşi să călărească trei-patru ore după care se întorc la pensiune şi au liber. „În alte zile stabilim un traseu, putem vizita mănăstirile din zonă şi putem înnopta la cabană. În altă zi înnoptăm la cort. Dacă timpul permite, în altă noapte turiştii sunt puşi să doarmă la sac de dormit”, a mai explicat Cristian Culda.

De asemenea, turiştii mai sunt duşi la stânile din apropiere pentru a vedea cum se face brânza şi cum se îngrijesc animalele, ocazie cu care aceştia pot supraveghea turmele de oi din şaua calului. În plus, seara, turiştii se ăpot bucura de focuri de tabără peste care organizatorul mai aruncă şi câte un berbecuţ.

Cai dresaţi pentru vacanţa călare

Cei care vor să aibă parte de o vacanţă călare, dar le este frică de cai trebuie să ştie că animalele din taberele specializate pe turism de călărie sunt învăţate cu oameni şi sunt foarte docile. „Pentru ca un turist să poată participa la o excursie de 3-14 zile are nevoie de 5-10 ore de curs”, spune Cristian Culda.

În funcţie de anotimp, promotorii vacanţelor călare mai pot pune la dispoziţia turiştilor plimbări cu sania trasă de cai sau plimbări cu trăsura, ambele pe trasee specializate.

Îmbrăcămintea necesară

„Orice turist care merge în vacanţa călare trebuie să aibă îmbrăcăminte de călărie, inclusiv echipament de schimb, haine sportive pentru seara, haine de ploaie, bocanci potriviţi pentru călărie şi mers pe jos, pălărie de soare, ochelari de soare şi costum de baie”, potrivit site-ului riding-adventures-transylvania.com.

Îmbrăcămintea de călărie poate fi compusă din jachetă şi pantaloni impermeabili, sau haină lungă impermeabilă, pălărie groasă (pentru cei ce nu vor să poarte casca de călărie) şi mănuşi. Chiar dacă organizatorii asigură şei confortabile este bine ca turiştii să aibă asupra lor, pentru prevenirea rosăturilor la picioare, jambiere din piele peste pantalonii de călărie (jodhpurs) sau colanţi pe sub pantaloni.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. NU se poate scăpa de plată. ANAF verifică tot
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărirea TVA ar putea fi cea mai mică problemă. Ne paște scenariul Grecia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici