Concedii încheiate tragic. Şapte poveşti şocante cu turişti dispăruţi în vacanţă

Călătoriile în ţări străine şi atracţiile turistice sunt adesea privite ca un lux şi mulţi aşteaptă cu nerăbdare să se aventureze în explorarea unor părţi de lume pe care nu le-au mai văzut. Cu toate acestea, călătoriile pot fi uneori de-a dreptul înfricoşătoare. Sau se pot sfârşi tragic, după cum o demonstrează cazurile de faţă.

25 sept. 2016, 10:03

7. Moartea Elisei Lam

Pe 26 ianuarie 2013, Elisa Lam, studentă la Universitatea British Columbia, din Vancouver, s-a cazat la Hotelul Cecil, din Los Angeles, după care a dispărut timp de 18 zile, corpul său fiind descoperit apoi în circumstanţe bizare. Lam planificase să facă un tur al Coastei de Vest, ea urmând să treacă prin oraşe ca Los Angeles, Santa Cruz, San Diego şi San Francisco. Conform postărilor de pe Facebook, călătoria părea să decurgă bine, pînă cţnd a sosit la Hotelul Cecil. Acolo s-a cazat într-o cameră comună, dar ceilalţi ocupanţi ai încăperii s-au plâns managerului de comportamentul ei ciudat şi de faptul că e dezordonată, astfel că a fost mutată în altă cameră, singură. Pe 1 februarie a fost văzută pentru ultima oară, iar pe 19 februarie a fost găsită moartă în rezervorul cu apă de pe acoperișul hotelului. Rămâne un mister cum a ajuns pe acoperiș (ușa era încuiată și alarma era activă) sau cum a intrat în rezervor şi apoi a tras capacul după ea.

Circumstanțele dispariției și a morții sale au fost dezbătute aprig și teoretizate, fără nici o explicație definitivă până în prezent. Poliţia din Los Angeles a dat publicităţii ultimele imagini cu Elisa Lam, chiar în ziua dispariţiei sale, în lift, când se comportă extrem de ciudat, de parcă s-ar teme de ceva sau cineva. Frapează însă istoria Hotelului Cecil, una cel puţin stranie, doi criminali în serie locuind acolo de-a lungul vremii. Unul dintre ei este Richard Ramirez („Nightstalker” – condamnat la moarte în 7 iunie 2013). Acesta a ucis în hotel nu mai puțin de 13 femei. Şocant este şi că că la scurt timp după descoperirea corpului Elisei Lam, un focar de tuberculoză a apărut în Skid Row, aproape de Hotelul Cecil. Deși pare incredibil, numele kitului de testare utilizat în aceste tipuri de situații este LAM-ELISA.

Ultima imagine cu Elisa Lam în viaţă:

6. Decapitaţi în Filipine

În septembrie 2015, turiştii canadieni John Ridsdel și Robert Hall au fost răpiţi sub ameninţarea armelor de gruparea militantă islamistă, Abu Sayyaf. Ridel și Hall erau doi cetăţeni obişnuiţi, aflaţi în vacanță în stațiunea Oceanview, de pe Insula Samal, situată în sudul statului Filipine. Căpitanul de armată filipinez, Alberto Caber, a declarat că străinii au fost ținta raidului islamist și nu a fost o luare de ostatici întâmplătoare.

Teroriștii din Abu Sayyaf au cerut răscumpărări diferite pentru fiecare dintre captivi, amenințând să-i execute în cazul în care nu le sunt îndeplinite cerințele. Ei au postat numeroase videoclipuri cu cei doi canadieni cerşind ajutorul guvernului canadian, filipinez sau chiar al unor celebrităţi din Filipine. Pentru Ridsel au fost ceruţi 6 milioane de dolari, livraţi până pe 25 aprilie 2016, iar armata filipineză a găsit craniul ostaticului pe o plajă, la doar cinci ore după expirarea termenului-limită stabilit de organizaţia teroristă islamică. În luna iunie a fost confirmată şi executarea lui Robert Hall.

5. Turist german dispărut în Bulgaria

Germanul Lars Mittank (28 ani) a fost vara trecută în vacanță în Bulgaria, când a fost im plicat într-o altercație pe plajă și a fost lovit în cap. El a mers la un spital, iar medicii au constatat că are timpanul spart, dându-i astfel o reţetă pentru antibiotice şi interzicându-i să zboare în următoarele câteva zile. Astfel, el le-a spus prietenilor săi să se întoarcă acasă singuri, el urmând să mai rămână în Bulgaria până când starea i se mai îmbunătăţeşte.

La un moment dat, foarte panicat, Mittank a sunat-o pe mama sa din camera sa de hotel, pretinzând că este urmărit de patru bărbați. În plus, el i-a cerut mamei sale să-i anuleze cardul de credit şi a vorbit despre faptul că medicii i-au dat o rețetă aiurea. Mittank a fost vazut ultima oară pe casetele de supraveghere, mergând pe jos prin aeroport. Câteva momente mai târziu, el este văzut mergând în direcția opusă, fără bagaje, ieşind din aeroport şi mergând spre o pădure din apropiere. Nimeni nu știe ce sa întâmplat cu Mittank, iar el nu a fost găsit nici până în ziua de azi.

4. Omorât de elefant

În februarie 2016, turistul scoţian Gareth Crowe (36 ani), a fost ucis în timp ce călărea un elefant în Thailanda. Crowe era în vacanță cu familia în Insula Ko Samui atunci când a avut loc incidentul. Nebunia a început în momentul în care cel care conducea elefantul a coborât de pe animal pentru a-i fotografia pe Gareth şi pe fiica acestuia, în vârstă de 16 ani. Nu se ştie din ce motive, dar elefantul l-a lovit pe îngrijitorul lui cu trompa, după care şi-a înfipt colţii în corpul acestuia. Conform martorilor, Gareth şi fiica lui Eilidh au fost aruncaţi de pe spatele elefantului, care a încercat să-i calce în picioare, iar apoi și/a înfipt colții în pieptul bărbatului. Fata a scăpat cu răni minore, iar animalul a fugit în pădure. Oamenii care au văzut incidentul au mai spus că înainte de atac, elefantul, pe nume Golf, ar fi părut supărat şi refuza să asculte comenzile, ceea ce l-a făcut pe îngrijitor să îl lovească de câteva ori cu un băţ.

3. Student american, moarte misterioasă în Italia

Programele de studiu în străinătate sunt foarte căutate și poate oferi experiențe interesante. Pentru Beau Solomon lucrurile au luat însă o întorsătură tragică atunci când tânărul american a mers la Roma, pentru a studia la Universitatea John Cabot. Avea 19 ani, era student la Universitatea din Wisconsin şi a dispărut la puţin timp după sosirea în capitala Italiei. Colegul său de cameră a fost cel care a raportat dispariţia, iar trei zile mai târziu Beau Solomon a fost găsit mort în râul Tibru. Camerele video de supraveghere arată trei bărbaţi care l-ar fi dus pe american la râu, după un jaf. Unul dintre ei a fost identificat ca fiind Massimo Galioto, un om fără adăpost, cel despre care se presupune că l-ar fi împins pe Solomon în apă. Filmul arată că americanul era în viaţă când a fost împins, dar a fost luat de curent şi ulterior s-a înecat.

2. Copilul răpit de aligator

În data de 14 iunie 2016, faimosul parc Disneyland era pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, fiind consemnat ca gazdă a moarţii brutale a unui copil în vârstă de numai 2 ani, Lane Graves. Acesta era din statul Nebraska şi se afla în Florida în vacanţă cu părinţii. În clipa fatală stătea în picioare la marginea unei lagune, într-o apă nu mai adâncă de 30 cm. Un aligator l-a atacat şi l-a târât pe micuţ în apă, în ciuda opoziţiei tatălui lui Lane, care s-a luptat cu fiara şi chiar a fost rănit. Trupul băiatului a fost găsit două zile mai târziu, de o echipă de scafandri, aproape de locul unde a avut loc atacul. Anchetatorii au gasit corpul intact, cu muşcături minore și au concluzionat că moartea a survenit prin înec. Situaţia este catalogată ca fiind o tragedie rară şi bizară.

1. Dispariţia lui Madeleine McCann

În luna mai a anului 2007, Madeleine McCann, în vârstă de 3 ani, a dispărut subit din apartamentul unde familia sa era cazată, în timpul vacanței din staţiunea portugheză Praia da Luz. Cazul său a stârnit multe controverse și o gamă largă de teorii, din cauza circumstanțelor suspecte în care fata a fost răpită. Familia  McCann şi-a culcat copiii la ora 7 seara, iar pe la 8.30 au plecat pentru a se întâlni cu nilte prieteni într-un bar tapas aflat dincolo de piscina din faţa apartamentului lor. Se presupune că părinţii au verificat camera copiilor la fiecare 30 de minute, pentru a se asigura că aceştia sunt bine. Prima verificare a fost făcută la 9:05 de către tatăl lor, Gerry McCann, care a spus ca toti cei trei copii au adormit repede. Cea de a doua verificare a fost făcută de un prieten apropiat al familiei, dr. Matthew Oldfield, în jurul orei 9:30, care a susținut că a văzut ușa dormitorului deschisă larg, dar după ce a ascultat un pic şi nu a auzit niciun zgomot a presupus că totul e bine și a plecat fără să intre în cameră pentru a vedea dacă Madeleine este în patul ei. La 10:00, mama, Kate McCann, a făcut al treilea control și a observat că ușa era deschisă mai larg decât a lăsat-o ea. În plus, şi fereastra era deschisă şi draperiile trase, iar Madeleine dispăruse fără urmă.

Multe întrebări au fost puse şi multe teorii lansate. E normal ca părinţii să-şi lase cei trei copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 3 ani, singuri într-un apartament într-o țară străină? În cazul în care Madeleine a fost răpită de un pedofil sau traficant de carne vie, de ce oare frații ei mai mici au fost lăsaţi în pace? Cazul Madeleine McCann rămâne deschis și nerezolvat chiar şi azi, la mai bine de 9 ani de la dispariţia fetiţei.