Concedii medicale pentru carantină. Ce categorii de persoane beneficiază de concedii medicale plătite şi care sunt condiţiile de acordare

Statul va plăti concediul medical pentru carantină sută la sută atât pentru contacții persoanelor confirmate cu SARS COV 2, cât și pentru persoanele care revin în țară dintr-o vacanță petrecută într-o ţară aflată pe lista galbenă. Singura condiţie pentru ca aceştia să intre în posesia banilor este aceea de a avea asigurare de sănătate în România.

22 apr. 2021, 21:32
Concedii medicale pentru carantină. Ce categorii de persoane beneficiază de concedii medicale plătite şi care sunt condiţiile de acordare
Concedii medicale pentru carantină

Concedii medicale pentru carantină. Conform metodologiei de carantinare, în cazul în care o persoană a fost în contact direct cu cineva cu rezultat SARS-CoV-2 pozitiv, aceasta trebuie să se izoleze la domiciliu, de preferat singură. În cazul în care nu are această posibilitate, contactul trebuie să se izoleze în altă cameră față de restul familiei. De asemenea, se impune folosirea măștii de către toți cei care locuiesc în aceeaşi casă atunci când se întâlnesc şi, totodată, igienă meticuloasă în spațiile pe care aceştia le împart (baie, bucătărie, hol etc), informează monitorulsv.ro

De menţionat că persoanele care locuiesc în aceeaşi casă cu cel care a fost în contact direct cu o persoană pozitivă nu stau acasă, nu intră în izolare şi nu sunt considerate contacți ai persoanei pozitive. Pe cale de consecinţă, nu beneficiază de concediu medical. Persoana care este contact al unui pacient cu SARS COV 2 este obligat să anunţe medicul de familie şi DSPSV-ul, pentru a primi decizia de carantină necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere.

Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul celor 14zile cât durează carantina, se anunță medicul de familie sau se apelează 112. Vor fi testaţi gratuit pentru SARS-CoV-2 doar pacienții care au fost contacți direcți și prezintă semne de boală.

Concedii medicale pentru carantină. Condiţii de acordare

Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează doar persoanelor care plătesc asigurare de sănătate în România. Acestea se acordă de către medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către DSP. Data de la care se acordă concediul medical este data ultimului contact cu o persoană infectată, indiferent de data la care solicitantul află că persoana respectivă este pozitivă.

În cazul în care o persoană vine în România din zone cu risc epidemiologic, conform listei galbene, aceasta completează declarația pe propria răspundere în fața reprezentantului DSP din frontieră, prin care se obligă să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile de la data intrării în țară. În baza declarației pe propria răspundere, DSP emite decizia de carantină, pe care o comunică persoanei în cauză și poliției, care va urmări respectarea prevederilor legale cu privire la carantină.

Dacă după trecerea celor 14 zile de la intrarea în țară persoana nu prezintă simptome specifice, aceasta iese din carantină și va obține concediul medical de la medicul de familie, în baza deciziei emise de DSP.

De menţionat că în carantină intră doar persoanele pentru care se emite decizie de către DSP, nu și cei care locuiesc la aceeaşi adresă cu aceste persoane.