Concediu de maternitate 2016. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să ia indemnizaţia de la stat

Salariatele care urmează să nască au dreptul să beneficieze, conform legii, de concediul de maternitate. Acesta se împarte în concediul pentru sarcină şi cel pentru lăuzie, are o perioadă fixă şi include o indemnizaţie lunară suportată din bugetul de stat.

23 feb. 2016, 08:31
Concediu de maternitate 2016. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să ia indemnizaţia de la stat

Dreptul salariatelor la concediul de maternitate este prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, condiţiile de bază fiind ca acestea să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre şi să fi cotizat cel puţin o lună în ultimul an la sistemul public de sănătate, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi Veste bună pentru taţi. Deputaţii din Comisia de muncă a avizat favorabil concediul paternal de 10 zile lucrătoare

Concediul are o durată totală de 126 de zile calendaristice, ce se împarte în mod egal între concediul pentru sarcină şi concediul pentru lăuzie, punctul de referinţă fiind data naşterii copilului. Totuşi, există şi posibilitatea ca cele două concedii să fie compensate între ele, însă numai în funcţie de recomandarea doctorului şi opţiunea salariatei.

Citeşte şi PROIECT. Indemnizaţii VIAGERE între 600 şi 1000 de lei pentru femeile care fac cel puţin trei copii

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei este, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, de 85% din baza de calcul, aceasta din urmă fiind determinată „ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii”.

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro.