CONCEDIU DE PREŞEDINTE. Unde îşi petrec vacanţele liderii lumii. Destinaţii exotice preferate FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis se află în vacanţa de Paşte în insulele Madeira. Deşi pentru un preşedinte român este o noutate să-şi petreacă vacanţa în locuri exotice, liderii politici occidentali obişnuiesc să îşi ia astfel de vacanţe în destinaţii pitoreşti. De exemplu, Angela Merkel îşi petrece de mai bine de 10 ani vacanţa de Paşte pe insula Ischia, din apropierea oraşului Neapole. De partea cealaltă a Oceanului, Barack Obama şi-a făcut o tradiţie deja de a pleca în Hawaii în vacanţa de iarnă.

08 apr. 2015, 08:28

După ce şi-a vizitat părinţii în Germania, preşedintele Klaus Iohannis a plecat să se relaxeze, împreună cu soţia, în Madeira, un arhipeleag portughez din Oceanul Atlantic. 

Administraţia Prezidenţială a anunţat că Iohannis este în vacanţa de Paşte până pe 10 aprilie. Însă, în toată această perioadă, Klaus Iohannis îşi va exercita atribuţiile de preşedinte şi, dacă va fi nevoie, va reveni imediat în ţară.

Destinaţia de vacanţă a preşedintelui a fost dezvăluită şi de o publicaţie din Portugalia. Insula, cea mai mare a arhipeleagului, care se bucură de temperaturi mediteraneene de regulă, mai este numită şi Insula Eternei Primăveri.

Deşi pentru un preşedinte român este un lucru nou să plece în vacanţă în locuri exotice, liderii occidentali sunt obişnuiţi să aleagă astfel de destinaţii în timpul concediilor.

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel pare a fi îndrăgostită de Italia. Liderul de la Berlin obişnuieşte să îşi petreacă de mai bine de 10 ani sărbătorile de Paşte pe insula vulcanică Ischia din sudul Italiei, unde se cazează la luxosul hotel de 5 stele, Miramare Sea Resort & Spa, pentru care plăteşte peste 380 de euro pe noapte.

El lado más íntimo de la canciller Angela Merkel durante sus vacaciones de Pascua en la isla de Ischia, al sur de Italia

În 2015, Angela Merkel se bucura de vacanţa de Paşte alături de soţul ei în acest loc pitoresc. Cancelarul german preferă resortul din Ischia pentru cursurile de Pillates la care participă, pentru Spa şi pentru mâncarea sănătoasă gătită acolo.

În acel an, cancelarul german a vizitat şi siturile arheologice din Napoli, îngropate şi conservate de erupţia vulcanului Vezuviu din anul 75 d.H.

Angela Merkel und Joachim Sauer machen Urlaub in Italien

Cancelarului german îi plac şi drumeţiile montane aşa că, şi în perioada vacanţei de vară, aceasta se avântă pe traseele din Tirolul de Sud, împreună cu soţul său, Joachim Sauer. Ultima dată, cei doi s-au cazat la un hotel de patru stele din staţiunea Sulden şi au escaladat un munte de peste 3.000 de metri.

În ceea ce priveşte vacanţa de iarnă, liderul de la Berlin obişnuieşte să-şi petreacă Crăciunul în staţiunea elveţiană Saint Morritz.

Bundeskanzlerin Angela Merkel beim Langlauf in St. Moritz

În ultimii doi ani, Angela Merkel s-a aflat de Crăciun în această staţiune montană exclusivistă din Alpi. În iarna anului 2013, cancelarul german a căzut la schi la Saint Morritz şi s-a ales cu o fractură de şold.

Barack Obama

Pentru preşedintele american este o tradiţie să-şi petreacă mai ales sărbătorile de iarnă în locuri exotice. În fiecare an, liderul de la Casa Albă îşi petrece Crăciunul împreună cu familia Obama în Hawaii, locul unde s-a născut Barack Obama.

Preşedintele american şi familia lui au fost cazaţi de exemplu în vacanţa de Crăciun la o vilă, pe malul mării din Hawaii, într-o zonă unde chiriile ajung chiar la 25.000 de dolari pe săptămână.

Liderul american preferă de obicei să fie cazat în luxosul hotel Kahala, de 5 stele, din Honolulu când se află în vacanţă în Hawaii. De obicei, când se află în vacanţă în Hawaii, lui Barack Obama îi place să joace golf.

Preşedintele Barack Obama îi place să-şi petreacă concediul şi pe insula Martha’s Vineyard din Oceanul Altlantic, unde merge, în fiecare vară de mulţi ani, împreună cu familia. Acolo, liderul de la Casa Albă nu ratează ocazia de a juca golf, sportul său preferat.

Jurnaliştii americani de la CBS au comparat câte zile de vacanţă şi-au luat ultimii preşedinţi. Barack Obama şi-a luat astfel cele mai puţine zile de vacanţă şi anume 160 de zile până acum în cele două mandate. George W. Bush deţine recordul cu cele 405 zile de concediu luate în timpul celor două mandate. Acesta este urmat de Ronald Reagan cu 390, apoi Bill Clinton cu 174.

Nicolas Sarkozy

Fostului preşedinte francez îi plăcea să-şi petreacă vacanţele pe insula Porquerolles, în apropiere de St. Tropez, Coasta de Azur. Acolo, fostul lider de la Elysee împreună cu soţia sa Carla Bruni se cazau la hotelul luxos de 4 stele Le Mas du Langoustier.

Alte destinaţii exotice alese de cuplul Carla Bruni – Nicolas Sarkozy a fost şi Egiptul. Presa internaţională a relatat că, în vacanţa de Crăciun din 2007, Sarkozy şi Bruni, însoţiţi de câţiva membri ai familiei şi prieteni, au vizitat Luxorul, apoi au fost cazaţi în renumita staţiune de la Marea Roşie, Sharm-el-Sheikh. La o săptămână de la întoarcerea din Egipt, cuplul a vizitat Iordania.

Nicolas Sarkozy French President Nicolas Sarkozy and wife Carla Bruni welcome King Abdallah of Jordan and Queen Rania to the South of France.

Dmitri Medvedev

Premierul rus preferă şi el ca destinaţie de vacanţă Italia, ca şi Angela Merkel. Acestuia îi plăcea să îşi petreacă vacanţa în Montecatini Terme, Toscana, unde se caza la proprietatea de 5 stele Grand Hotel & La Pace. Într-un an, Dmitri Medvedev a închiriat întreg hotelul pentru el și soția sa, Svetlana.

Alţi lideri preferă însă locuri mai puţin exotice de a-şi petrece vacanţele.

Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin nu anunţă de obicei când îşi ia vacanţă însă, când pleacă din Moscova, presa nu este niciodată departe. De exemplu, în vara anului 2013, Putin a coborât cu un submarin până la 60 de metri adâncime în golful Finlandei, pentru a vizita epava unei nave de acum 144 de ani. Apoi, liderul în vârstă de 60 de ani s-a dus la pescuit de ştiucă în Siberia, unde a prins nişte exemplare care ar stârni invidia oricărui pescar.

Regina Elisabeta a II-a

Suverana Marii Britanii alege să se retragă câteva săptămâni, vara, pentru odihnă  la castelul Balmoral, în Scoţia. Castelul a fost cumpărat în 1852 de către Regina Victoria şi face parte din proprietatea privată a Monarhului.

David Cameron

Premierul britanic David Cameron a avut, de exemplu, în vara anului 2013, 4 vacanţe începând din luna mai, inclusiv o vizită în Spania, două săptămâni petrecute în Portugalia (destinaţie unde a revenit şi în vara anului 2014), o călătorie în Scoţia, pe insula Jura, şi câteva zile la Cornwall, în sud-vestul Angliei.

Noile obiceiuri de vară ale liderilor europeni contrastează cu vacanţele lungi, obişnuite în deceniile care au trecut.

În cei 16 ani petrecuţi în funcţia de cancelar al Germaniei, Helmut Kohl şi-a luat aproape în fiecare vară un concediu de patru săptămâni, petrecut de obicei la Lacul Wolfgangsee, în Austria.

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a rămas în vacanţă la Quebec în vara anului 2003, când Franţa era asediată de un val de căldură care a ucis 11.000 de oameni în două săptămâni.

Pe lângă scurtarea acestor vacanţe, criza economică mondială a schimbat şi obiceiurile de călătorie ale şefilor de stat şi de guvern. Concediile în locaţii exotice au fost înlocuite în unele cazuri de sejururi în apropierea capitalelor (cum e cazul preşedintelui francez Francois Hollande) pentru a permite revenirea rapidă la birou în caz de urgenţă.