Concediu plătit pentru femeile aflate la menstruaţie. De câte zile libere beneficiază lunar

Multe femei se confruntă cu dureri atroce la menstruaţie, care le împiedică să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime. Legislaţia României nu prevede, însă, o zi sau mai multe libere pentru femeile aflate în această situaţie. Dacă nu se simt în stare să meargă la serviciu, acestea trebuie să apeleze la bunăvoinţa angajatorului. În alte ţări, însă, lucrurile stau altfel.

28 iun. 2022, 17:39
Concediu plătit pentru femeile aflate la menstruaţie. De câte zile libere beneficiază lunar

Concediu plătit menstruaţie. Mai multe ţări din Asia, spre exemplu, au adoptat legi care le permite femeilor aflate la menstruaţie să-şi ia concediu. Spania este pe cale să urmeze şi ea acest exemplu, astfel că a propus un proiect de lege aprobat de guvern care acordă femeilor concediu nelimitat pentru crampe menstruale, cu condiția să aibă un aviz medical.

Concediu plătit pentru femeile aflate la menstruaţie

Iată cum se aplică concediul plătit în timpul menstruației în alte țări:

Indonezia a adoptat, încă din 2003, o lege prin care femeile au dreptul la două zile de concediu menstrual plătit pe lună, fără notificare prealabilă.

În Japonia, există încă din anul 1947 o lege care obligă firmele să le acorde femeilor concediu în perioada menstruației atât timp cât au nevoie. Deși companiile din Japonia nu au obligația să le plătească salariile pe perioada concediului menstrual, 30% dintre companii au ales să o facă.

Citeste si Scene de Vestul Sălbatic în Germania. Bătaie între localnici și refugiați. De la ce a început scandalul (VIDEO)

În Coreea de Sud, femeile aflate la menstruație își pot lua o zi de concediu fără plată, iar angajatorii care nu respectă legea sunt pasibili deamenzi de până la 5 milioane de woni (3.910 de dolari), potrivit BGNES.

Autorităţile din Taiwan le acordă femeilor aflate la menstruaţie trei zile de concediu pe an peste cele 30 de concediu de odihnă. Taiwanezele pot folosi, însă, doar o zi pe lună. Ca şi în cazul concediului medical, femeile aflate în concediu menstrual primesc doar 50% din salariu.

Zambia a adoptat, în 2015, o lege potrivit căreia femeile îşi pot lua o zi liberă în timpul menstruației fără să anunţe în prealabil angajatorul. Cu toate acestea, nu toţi angajatorii respectă legea, scrie alephnews.ro

Companii care nu aşteaptă să fie obligate prin lege să le acorde femeilor concediu menstrual

În unele ţări cum ar fi Australia, India, Franța, există companii care le acordă zile libere femeilor aflate la menstruaţie din proprie iniţiativă. Printre acestea se numără Victorian Women’s Trust, o agenție australiană pentru egalitatea de sexe care oferă angajatelor 12 zile de concediu menstrual și de menopauză, startup-ul indian Zomato, care oferă 10 zile de concediu menstrual, și firma franceză La Collective, care le oferă angajatelor o zi de concediu menstrual pe lună.

Citeste si Incident horror în Texas! 46 de persoane au fost găsite moarte într-un camion: „Nu te aștepți să găsești cadavre stivă”