CONCERTUL DE ANUL NOU 2019 DE LA VIENA LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR. Premierele de Revelion 2019

CONCERTUL DE ANUL NOU 2019 DE LA VIENA ONLINE VIDEO ONLINE STREAMING TVR. Concertul de Anul Nou de la Viena, care este televizat în peste 90 de ţări, va fi transmis de Televiziunea Română - TVR 1 şi TVR HD, pe 1 ianuarie 2019, de la ora 12.15, din Sala de Aur de la Musikverein.

28 dec. 2018, 14:05
CONCERTUL DE ANUL NOU 2019 DE LA VIENA LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR. Premierele de Revelion 2019

CONCERTUL DE ANUL NOU 2019 DE LA VIENA LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR. 1 ianuarie 2019 este o zi ce marchează aniversarea a 60 de ani de când acest concert este transmis, prin intermediul camerelor de televiziune, în întreaga lume.

CONCERTUL DE ANUL NOU 2019 DE LA VIENA LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR

Anul acesta, Concertul de Anul Nou este televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi va fi urmărit de mai mult de 40 de milioane de telespectatori.

Concertul va fi dirijat de Christian Thielemann, în premieră la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena.

În cursul stagiunilor curente, muzicianul german colaborează frecvent cu orchestra vieneză, încă din anul 2000, şi deţine postul de dirijor principal al Dresden Staatskapelle şi director artistic al celebrului Festivalul de Paşti de la Salzburg,

Thielemann este un interpret cunoscut şi melomanilor români, fiind prezent chiar cu orchestra din Dresda în ediţia 2015 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. Între modelele sale muzicale se numără Herbert von Karajan dar şi Willy Boskovsky, unul dintre cei mai longevivi concert-maeştrii ai Filarmonicii din capitala austriacă.

Christian Thielemann este un bun cunoscător al creaţiei dinastiei Strauss şi al muzicii de operetă, între lucrările alese pentru programul pe care îl dirijează în premieră la Viena numărându-se valsurile „Nordseebilder” (Imagini de la Marea Nordului) şi „Künstlerleben” (Viaţă de artist) de Johann Strauss fiul, dar şi mai melancolicul „Sphärenklänge” (Muzica sferelor) al fratelui său mai mic, Josef.

Programul de anul acesta este pur vienez şi aproape exclusiv straussian, cu valsuri, polci, marşuri şi câteva celebre extrase instrumentale din operetele familiei care a dat tonul muzicii în capitala Austriei aproape un secol şi jumătate. Sunt doar doi compozitori din afara dinastiei Strauss anul acesta: Carl Michael Ziehrer, cel mai temut rival al familiei Strauss în timpul vieţii, şi Josef Hellmesberger Jr., reprezentantul a două mari familii muzicale care a trăit tot la Viena, timp de trei generaţii.

Baletul de Stat din Viena ne va încânta cu creaţiile lui Andrei Kaidanovski, tânăr coregraf vienez de origine rusă care îşi face debutul la Concertul de Anul Nou cu „Künstlerleben” şi „PasmanCsárdás” de Johann Strauss fiul. Valsul ce descrie metaforic viaţa de artist este un tribut adus aniversării a 150 de ani de existenţă a Operei de Stat din Viena, impozantul edificiu de pe Ringstrasse fiind locul ales pentru momentele coregrafice moderne, realizate în foaier, pe scenă, în sală şi chiar pe terasa acoperişului. Momentul a fost filmat de soliştii baletului la Castelul Grafenegg din Austria Inferioară, loc pitoresc în care se desfăşoară un important festival european de muzică clasică, costumele lor fiind semnate de Arthur Arbesser, un vienez stabilit la Milano, acolo unde a studiat cu Giorgio Armani. Chiar şi florile trebuie să fie vieneze la Musikverein, odată cu întreruperea tradiţiei din 1980 care consfinţea ca oraşul italian San Remo să le livreze în fiecare an. Marea de flori din sală este îngrijită acum de grădinarii şi designerii florişti de la Viena City Garden, cei care încep să decoreze Sala de Aur încă din 27 decembrie, în paralel cu repetiţiile orchestrei.

Comentariul în direct va fi asigurat de Cătălin Sava, muzicolog şi jurnalist TVR.