CONCLUZII ŞOCANTE: Adolescentul şi-a ucis prietena în Copou cu o singură mişcare

Eduard Perju este acuzat de procurorii ieşeni de omor calificat. Anchetatorii susţin, invocând declaraţia adolescentului, că acesta şi-a premeditat fapta.

15 mai 2015, 05:21
CONCLUZII ŞOCANTE: Adolescentul şi-a ucis prietena în Copou cu o singură mişcare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au finalizat ieri an­cheta din cazul crimei din Parcul Copou din Iaşi. Adolescentul Eduard Perju, în vârstă de 16 ani, a fost pus oficial sub acuzare pentru omor ca­lificat, reţinându-se şi circumstanţa agravantă a premeditării.
Potrivit rechizitoriului, în vara anului 2013, Eduard Perju a început o relaţie de prietenie cu Diana Gugulică (16 ani). Anchetatorii menţionează că pe durata relaţiei dintre cei doi au existat mai multe perioade în care liceenii au fost despărţiţi, ultima dată acest lucru întâmplându-se în luna decembrie a anului 2014.
Pe 27 februarie, Eduard şi Diana au avut o discuţie tensionată pe Fa­ce­book, băiatul reproşându-i iubitei sale că l-ar fi înşelat. Tot atunci, cei doi au stabilit să se întâlnească a doua zi, în jurul orei 14.30, în Parcul Copou din Iaşi.
„Potrivit propriilor declaraţii, inculpatul a luat hotă­rârea de a ucide victima, sens în ca­re în dimineaţa zilei de 28.02.2015 a căutat în autoturismul tatălui său un obiect apt să conducă la rezulta­tul dorit. A găsit un colier din plastic dur folosit în mod obişnuit la fixarea capacelor auto, iar la ora 13,30, având asupra sa acest obiect, s-a îndreptat spre Parcul Copou”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal.

Potrivit acestora, cei doi nu au putut ajunge la locul întâlnirii în timp util şi şi-au trimis mai multe mesaje, care l-ar fi „tensionat“ pe Eduard Perju. Eduard şi Diana s-au întâlnit la ora 15.05, în faţa parcului, unde au început să se certe, şi s-au îndreptat în zona din spate. S-au oprit într-un loc retras şi necirculat, unde se afla o bancă.

„Minora s-a aşezat pe spă­ta­rul băncii şi au continuat discuţia. La un moment dat, inculpatul a susţinut că avea un cadou să-i ofere, cerându-i victimei să închidă ochii şi să-şi ridice părul. Minora s-a conformat, împrejurare în care, cu o singură mişcare, inculpatul i-a înfăşurat colierul în jurul gâtului şi l-a strâns. Simţind că se sufoca, minora a încercat să se elibereze şi să se agaţe cu mâna stângă de capul inculpatului, reuşind însă să-i producă trei excoriaţii faciale“, au mai precizat anchetatorii.

Aceştia au mai notat că Eduard a împins-o pe victimă şi a fugit. O persoană care se deplasa prin parc a zărit-o pe Diana Gugulică şi a sunat la 112. Echipajul medical ajuns la faţa locului nu a mai putut face însă nimic pentru a o salva pe fată.

Potrivit încadrării juridice a faptei lui Eduard Perju, acesta ar fi putut fi condamnat la închisoare pe viaţă dacă nu ar fi fost minor. Având în vedere însă vârsta sa, pedeapsa maximă pe care acesta o poate primi este de 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare pentru minori.