Avocatul Poporului: Sorin Oprescu TREBUIE internat într-o secţie de cardiologie

Avocatul Poporului recomandă prezentarea de urgență a fostului primar Sorin Oprescu la o unitate medicală cardiologică dotată cu aparatură de specialitate care să permită investigarea pacientului conform recomandării medicului de la Spitalul Sf. Ioan având în vedere agravarea stării de sănătate și contextul patologic la momentul efectuării vizitei de către o echipă a Avocatului Poporului.

25 sept. 2015, 16:23
Avocatul Poporului: Sorin Oprescu TREBUIE internat într-o secţie de cardiologie

O echipă trimisă de Avocatul Poporului a analizat condiţiile în care este ţinut după gratii primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. Victor Ciorbea a prezentat, vineri, concluziile anchetei din Arestul Poliţiei Capitalei. Medicul care l-a consultat pe fostul edil a arătat că Sorin Oprescu „trebuie internat” la spital şi ţinut sub supraveghere la secţia cardiologie.

În cadrul vizitei s-a discutat cu reprezentanți conducerii Serviciului de Reținere și Arestare Preventivă și ai Centrului de Reținere și Arestare Preventivă care ne-au precizat o parte din atribuțiile lor, aspecte procedurale și au stat la dispoziție cu documente. S-a discutat cu medicul de la cabinetul medical Arestului și cu domnul Sorin Oprescu, precum și cu alte persoane private de libertate, inclusiv doamna Alina Bica. Aspectele sesizate au condus echipă către concluzia că este necesară elaborarea unui raport preliminar în regim de urgență. Raportul este centrat exclusiv pe situația medicală a domnului Sorin Oprescu„, a explicat un reprezentant al instituției Avocatului Poporului care a făcut parte din echipa care a făcut vizita din arest.

Membrii comisiei spun că în arest nu există condiţiile medicale, aparatură de care un bolnav de inima şi diabet are nevoie.

Potrivit medicului care l-a vizitat pe Sorin Oprescu, edilul suspendat ar trebui internat într-o secție de cardiologie, cu toate dotările necesare.

Am vorbit cu doamna doctor din cabinetul medical al arestului. Am avut acces la fișa medicală a domnului Oprescu care a fost întocmită în cabinetul medical al Arestului. Am vorbit cu domnul Oprescu personal. Din toate acesta, am ajuns la concluzia că e vorba de o persoană cu o patologie încărcată, înalt susceptibilă de a provoca o afecțiune cardiovasculară destul de gravă, fie că putea să fie vorba de un sindrom coronarian sau chiar de un infarct. Concluzia este că în cazul unui pacient cu o bogată încărcătură patologică, acesta trebuia urmărit și deferit unei secții de cardiologie, cu toate cele aferente„, a explicat medicul.

CITEŞTE ŞI Sorin Oprescu RĂMÂNE în AREST PREVENTIV

Domnia sa a solicitat să fie transferat la Spitalul Universitar. A existat un permanent schimb de replici între centrul de diagnostic medical al Arestului Preventiv și Spitalul Universitar și s-a tergiversat acest lucru, urmând a se face un examen cardiologic suplimentar la examenul cardiologic care s-a săvârșit la Spitalul Sfântul Ioan pe data de 21 septembrie„, a mai precizat medicul.

De asemenea, în urma vizitei din arest au mai fost constate alte aspecte referitoare la încălcarea drepturilor persoanelor private de libertate.

Consultul medical la Spitalul Sfântul Ioan a fost făcut în prezenta escortei, ceea ce este o încălcare a dreptului la intimitate. Regimul alimentar nu este adecvat. Persoanele private de liberate sunt dependente de pachetele pe care le primesc. În condițiile în care cantitatea de hrană pe care o pot primi este limitată și aceasta este o problemă care poate aduce atingere sănătății persoanei„, a mai declarat un membru al echipei care l-a vizita pe Sorin Oprescu.

Riscurile sunt foarte mari, sunt foarte serioase și nu știu cine și-ar asuma un asemenea risc„, a avertizat și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Avocatul poporului, Victor Ciorbea, a prezentat vineri concluziile raportului unei echipe formată din medici reprezentanți ai unor ONG-uri și ai Avocatului poporului la penitenciarul Jilava.

Potrivit acestor recomandări este necesară reexaminarea periodicității primirii pachetelor de către persoanele arestate preventiv și cantitățile de alimentare pe care acestea le pot primi în pachete, în cazul persoanelor custodiate aflate în situații medicale care impun un regim alimentar special.

Potrivit raportului este necesară și asigurarea confidențialității și intimității examinării medicale a persoanelor arestate preventiv.