Concluziile controlului făcut la Jandarmerie în cazul protestului de la Parlament au fost trimise Parchetului Militar, a anunţat Lucian Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat joi că a fost finalizat raportul Corpului de control la Jandarmerie cu privire la protestul de la Palatul Parlamentului, unde mai multe persoane au pătruns în curtea instituţiei.

27 ian. 2022, 20:00
Concluziile controlului făcut la Jandarmerie în cazul protestului de la Parlament au fost trimise Parchetului Militar, a anunţat Lucian Bode

Lucian Bode a menţionat că toate documentele şi constatările vor fi transmise Parchetului Militar şi că se impune o reanalizare a măsurilor pentru întărirea securităţii acestui obiectiv.

„În urmă cu câteva zile s-a finalizat raportul Corpului de control la ministrului şi acest raport evidenţiază trei direcţii de acţiune. Unu: transmiterea constatărilor, documentelor şi concluziilor Corpului de control către Parchetul Militar pentru continuarea cercetărilor şi dispunerea măsurilor ce se impun. Jandarmeria Română a colaborat în permanenţă cu instituţiile abilitate să cerceteze aceste fapte şi va răspunde de fiecare dată în mod transparent solicitărilor venite în acest sens. Fac menţiunea că acest raport are un număr semnificativ de anexe clasificate, aceste anexe au fost trimise în integralitate, alături de raport, evident, către Parchetul Militar, care desfăşoară o anchetă acolo”, a afirmat Bode după şedinţa de guvern, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Bode a menţionat că se impune întărirea securităţii Palatului Parlamentului şi că au fost iniţiate deja demersuri în acest sens.

Citeşte şi: MApN continuă campania de recrutare a rezerviştilor voluntari. Candidaţii din mai multe judeţe au luat cu asalt intrarea în cazarmă

„Am spus încă de la momentul în care se întrevedeau primele rezultate ale acestui control şi îmi menţin punctul de vedere şi am semnat acest raport, văzând şi spunând foarte clar beneficiarului că se impune o reanalizare, împreună cu beneficiarul, a măsurilor pentru întărirea securităţii Palatului Parlamentului. În acest sens, deja au fost iniţiate demersurile pentru analiza în comun de către structurile implicate în asigurarea securităţii Palatului Parlamentului a măsurilor ce se impun pentru îmbunătăţirea sistemului tehnic de securitate, optimizarea măsurilor de securitate şi actualizare a procedurilor de acţiune. Acest gen de abordare proactivă defineşte acţiunile Jandarmeriei Române, care este deschisă să asigure în continuare sprijinul necesar beneficiarilor de pază cu efective de jandarmi. Trebuie să subliniez faptul că noi avem peste 1.300 de obiective în acest moment aflate în responsabilitatea Jandarmeriei”, a adăugat ministrul de Interne.

El a spus că a treia direcţie stabilită în raport o reprezintă „elaborarea unui plan de măsuri la nivelul Direcţiei Generale a Jandarmeriei Municipiului Bucureşti, care să vizeze o analiză a modului de documentare, planificare, organizare şi desfăşurare a misiunilor de asigurare a ordinii publice, în special a celor în care se acţionează în sistem integrat”.

„Acest plan va fi transmis pentru monitorizare către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Orice disfuncţionalitate de natură tactică trebuie temeinic analizată şi rapid remediată. Persistenţa lor, indiferent de zona în care se manifestă, vulnerabilizează instituţiile şi slăbeşte încrederea cetăţenilor în autoritatea statului”, a subliniat Bode.

În 21 decembrie a fost organizat un protest în faţa Palatului Parlamentului, la care au participat şi parlamentari de la AUR, faţă de impunerea certificatului verde la locul de muncă. Mai multe persoane au reuşit să pătrundă în incinta instituţiei.

Citeşte şi: COD RUTIER schimbat din temelii. Lucian Bode a prezentat DECALOGUL şoferului