Condamnații în dosarul Colectiv trebuie să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către supraviețuitori și familiile celor decedați și spitale. Piedone, scutit de plata despăgubirii

Curtea Apel a decis joi pedepsele definitive în dosarul Colectiv. De asemenea, a dispus ca o perte dintre cei condamnați să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către familiile victimelor și către supraviețuitori.

12 mai 2022, 17:16
Condamnații în dosarul Colectiv trebuie să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către supraviețuitori și familiile celor decedați și spitale. Piedone, scutit de plata despăgubirii

Valoarea despăgubirilor pentru victimele Colectiv a fost redusă comparativ cu suma stabilită inițial de instanța de fond. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost scutit de plata despăgubirilor, cu toate că în primă instanță se decisese să plătească și el daune.

De asemenea, Piedone a primit și o reducere a pedepsei, după ce s-a eliminat aplicarea formei agravante a infracţiunii de abuz în serviciu.

Pe lângă despăgubirile morale și materiale pe care trebuie să le primească familiile victimelor și supraviețuitorii, instanța a decis că trebuie să primească despăgubiri și spitalele din România și din străinătate pentru cheltuielile de spitalizare și transportul victimelor.

Tribunalul București stabilise, în decembrie 2019, despăgubiri totale de peste 40 de milioane de euro care să fie plătite în solidar de către toți inculpații, însă Curtea de Apel București a redus valoarea acestora și i-a scutit pe unii dintre inculpați de plata daunelor.

Citește și Piedone va sta mai puţin de 2 ani în inchisoare. Cum este posibil, deşi a primit 4 ani cu executare

Piedone, scutit de plata despăgubirilor

Primarul Piedone a fost scutit de plata despăgubirilor, prin decizia definitivă pronunțată joi de Curtea de Apel București. Au fost scutiți de plata despăgubirilor și cei doi pompieri condamnați în acest caz şi cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4:

„Respinge, ca inadmisibile, toate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Moţoc Sandra Ramona, Radu Antonina, Matei George Petrică”.

În cazul lui Piedone, instanța a dispus și ridicarea sechestrului dispus de DNA în 2015 pe bunuri și bani. Magistrații au hotărât să reducă inclusiv cuantumul cheltuielilor judiciare pe care trebuie să le plătească actualul primar al sectorului 5, de la 12.000 la 10.000 de lei.

Citește și Cristian Popescu Piedone, 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv SENTINŢA completă

Cele mai mici daune morale sunt stabilite la 50.000 de euro, iar valoarea cea mai mare ajunge la 1,2 milioane de euro.

Cine trebuie să plătească despăgubiri către victimele Colectiv

Conform deciziei instanței, sunt obligați să plătească daune, în solidar:

  • George Alin Anastasescu – patron al clubului Colectiv
  • Costin Mincu – patron al Clubului Colectiv
  • Paul Gancea – patron al Clubului Colectiv
  • SC Colectiv Club SRL
  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise – 6 ani și 10 luni
  • firma de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL
  • Primăria Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii de Urgență Bucuresti-Ilfov

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.

Alte sentințe în dosarul Colectiv

  • Cea mai mare pedeapsă – 11 ani și 8 luni a primit unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu.
  • Ceilalți doi patroni au fost condamnați la 8 ani de închisoare – Paul Gancea și șase ani și patru luni – Costin Mincu.
  • Pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia au fost condamnaţi la 6 ani şi 10 luni.
  • Cristian Mihai Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni.
  • Antonina Radu, pompier al ISU Bucureşti, a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce pompierul George Matei a fost condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare.