Condiţiile USR PLUS pentru formarea noului Guvern. Ce modificări propune în domeniul Educaţiei

Alianţa USR PLUS cere depolitizarea învățământului preuniversitar românesc și așezarea copilului în centrul sistemului, desființarea inspectoratelor școlare și alegerea prin concurs a directorilor de școli. De asemenea, alianţa propune ca părinţii să aibă dreptul de a alege scoala pe care vor să o urmeze copilul. 

08 dec. 2020, 10:59
Condiţiile USR PLUS pentru formarea noului Guvern. Ce modificări propune în domeniul Educaţiei

Alianţa USR PLUS intră în discuțiile pe tema formării viitoarei coaliții guvernamentale cu un set amplu de priorități, au anunţat reprezentaţii acesteia într-un mesaj postat pe Facebook.
Printre obiectivele pe care Alianța le vrea a fi îndeplinite în primele 100 de zile se numără eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, respectiv ale aleșilor locali, desființarea Secției speciale, reducerea numărului de parlamentari la 300, adoptarea proiectului USR care facilitează accesul cetățenilor la informațiile de interes public. Tot în primele 100 de zile sunt pe agenda USR PLUS măsuri privind Sănătatea, Educația, Mediul și combaterea sărăciei.

Citeşte şi: Scoala ONLINE va continua până la vacanţa de Crăciun

În domeniul Educaţiei, Alianţa USR PLUS cere „depolitizarea învățământului preuniversitar românesc și așezarea copilului în centrul sistemului”, desființarea inspectoratelor școlare și transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs”.
VEZI ANGAJAMENTUL INTEGRAL
Propunere text pentru acordul de coaliție:
Actul normativ:
Modificarea Legii Educației pentru transferul atribuțiilor de ordin administrativ către consiliile de administrație
Ordin de ministru pentru clarificarea responsabilităților ce țin de inspecția școlară și pentru stabilirea procesul de recrutare și selecție a managerului școlar
HCL – pentru trecerea în folosință gratuită a clădirilor și terenurilor unităților de învățământ

Elemente esențiale care nu trebuie să lipsească:
Profesionalizarea funcției de manager de școlar

Analiza și detalierea planurilor de tranziție de după desființarea inspectoratelor
Trecerea resurselor în managementul școlii
Consilii de Administrație cu atribuții și responsabilități crescute, dar cu putere de decizie mai mare  18

Acțiuni instituții:
Managerul școlar împreună cu Consiliile de Administrație organizează recrutarea, selecția și managementul resurselor umane, managementul resurselor financiare și logistice, comunicare

Alianţa USR PLUS propune ca părinţii să aibă „dreptul de a alege” scoala pe care vor să o urmeze copilul. 
„Să poți alege școala la care merge copilul tău, din mai multe opțiuni bune. Deciziile în școlile publice să fie luate nu de minister și primărie, ci de consiliul de administrație al școlii”.

De asemenea, alianţa cere „regândirea materiilor și stabilirea unui curriculum național simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de școală”.

Mai mult, alinaţa cere „un proces mai ușor de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor private”.

 

Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală
Alianţa USR PLUS propune modificarea legii educaţiei astfel încât „în 4 ani să ajungem la 80% din școli la
nivel național cu programe ȘDȘ”.

De asemenea, se propune extinderea treptată a programului Masă Caldă.

Mai mult, Alianţa USR PLUS propune „extinderea infrastructurii școlare pentru a permite tuturor elevilor din România să învețe într-un singur schimb”.

 

Sprijin pentru școala online
Alianţa USR PLUS propune organizarea și dezvoltarea a 8 Centre Regionale pentru Suport în Educație Online, care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor online, de la conectarea la internet de mare viteză și achiziția de echipamente până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice.

VEZI AICI ÎNTREGUL DOCUMENT