Conducera companiei de apă din Bacău estimează că vineri seara va fi reluată furnizarea serviciului

Reluarea furnizării apei potabile la capacitate maximă în municipiul Bacău va avea loc vineri seara, fiind în derulare procesul de umplere a conductei de aducţiune, potrivit unui comunicat de presă al Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB).

19 iul. 2018, 15:56
Conducera companiei de apă din Bacău estimează că vineri seara va fi reluată furnizarea serviciului

Acest proces se derulează controlat astfel încât să nu apară o altă avarie, din cauza presiunii prea mari, aşa cum s-a întâmplat marţi.

‘La această oră continuă procesul de umplere a conductei de aducţiune Valea Uzului – Bacău. Estimăm că în jurul orei 20,00, pentru tronsonul Valea Uzului – Moineşti, umplerea va fi finalizată’, se arată în comunicatul de presă al CRAB.

Reparaţia la conducta de aducţiune, în zona Valea Uzului, a fost finalizată miercuri seara, în jurul orei 22,00, moment în care au fost iniţiate probele şi manevrele de umplere. Dată fiind distanţa de circa 64 de kilometri între Valea Uzului şi municipiul Bacău, procesul de umplere la maximum durează circa 48 de ore.

În unele zone ale municipiului Bacău, situate la un nivel mai jos, ar putea fi furnizată deja apa potabilă după programul 6,00 – 8,00 şi 18,00 – 20,00, se mai arată în comunicatul CRAB.

Sâmbătă, o avarie la conducta de aducţiune a municipiului Bacău, de la Valea Uzului, a lăsat oraşul fără apă potabilă. Iniţial s-a precizat că reluarea furnizării apei potabile va avea loc miercuri, însă o nouă avarie apărută în zona lucrării abia realizată a condus la o întârziere de încă trei zile. Astfel, locuitorii municipiului Bacău vor avea apă la robinete cel mai devreme vineri.

Autorităţile locale au luat decizia încă de sâmbătă să distribuite apă potabilă şi apă nepotabilă către populaţie.

Primăria livrează zilnic circa 70.000 litri de apă potabilă către populaţie, în 11 puncte din oraş, şi 700.000 litri de apă nepotabilă, în 58 locaţii ale oraşului.

Marţi seara, circa 200 de persoane au protestat mai multe ore în faţa Primăriei Bacău, blocând circulaţia rutieră, nemulţumite de faptul că se prelungeşte criza apei potabile, deşi iniţial trebuia reluată în acea zi furnizarea serviciului. O nouă avarie apărută la procesul de umplere a conductei a determinat prelungirea crizei până vineri.

Nu este pentru prima dată când apare o avarie la conducta magistrală de aducţiune a apei, în ciuda faptului că în perioada 2008 – 2011 au avut loc lucrări de reabilitare cu fonduri europene în valoare de peste 52 milioane euro.