Raluca Turcan, desemnată preşedinte interimar al PNL. Cătălin Predoiu candidează la şefia partidului UPDATE

Deputatul Raluca Turcan a fost desemnată de Biroul Politic Naţional președinte interimar al formațiunii până la organizarea unui congres de alegere a unei noi conduceri. De asemeea, Cătălin Predoiu şi-a anunţat candidatura pentru şefia partidului. Luni, Alina Gorghiu a anunţat că îşi depune mandatul de la conducerea partidului.

13 dec. 2016, 06:09

UPDATE Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, a declarat, marţi, că nici liberalii nu vor în funtea Guvernului o persoană cu probleme penale. 

„Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore şi de la care nu va face rabat. Primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu este potrivită pentru a deţine funcţia de prim-ministru şi, în acelaşi timp, că respingem cu fermitate ca Parlamentul României să se transforme în instituţia care face legi pentru ca anumite persoane să profite. Asta ne-a distrus, asta ne-a adus la acest nivel de trai, asta i-a dezamăgit pe oameni şi i-a îndepărtat de clasa politică”, a declarat Raluca Turcan.

Întrebată dacă PNL va merge la consultări cu o propunere de premier, şi anume Dacian Cioloş, Turcan a evitat să dea un răspuns clar. „Lucrul acesta îl vom discuta în primul rând cu preşedintele mâine (miercuri – n.r.). V-am spus care sunt cele două lucruri peste care noi nu vom trece”, a afirmat Turcan.

Raluca Turcan a mai spus că a acceptat propunerea pe care i-au făcut-o, în mod unanim, colegii din Biroul Politic Național, de a fi președinte al PNL, ca urmare a scorului electoral pe care l-a obținut partidul în Sibiu. „Am primit propunerea unanimă din partea tuturor colegilor de a fi președinte interimar al PNL în condițiile în care am venit astăzi la ședință cu cel mai bun rezultat obținut de PNL în toată țara. (….) Această propunere nu a venit în urma unui compromis, a unor negocieri. Nu m-am așteptat și nu mi-am dorit să se întâmple lucrul acesta. Dimpotrivă, am o organizație și o echipă frumoasă în PNL Sibiu”, a precizat Turcan.

Ea a arătat că PNL are capacitatea de a renaște și de a fi cel mai puternic partid de dreapta din România. „La nivel național am primit un mesaj că oameni care și-ar fi dorit să voteze pentru PNL împotriva PSD au avut niște semne de întrebare, niște nemulțumiri și s-au îndepărtat de noi. Or, la aceste mesaje pe care le-a dat societatea noi trebuie să răspundem și trebuie să corectăm și cred că are capacitatea de a renaște, de a transmite oamenilor că poate să fie cel mai puternic partid de dreapta din România”, a adăugat Raluca Turcan.

Aceasta a susținut că nu vizează funcții și că dorește să contribuie la reconstrucția PNL care trebuie să se bazeze pe „soluții concrete”. „Vreau să sprijin ca PNL să devină acel partid pe care oamenii îl așteaptă ca reprezentant al dreptei românești. Nu am proiecte politice secrete, nu am încă planuri, nu vând blana ursului din pădure, niciodată nu am făcut lucrul acesta. Toată cariera mea m-am concentrat pe eficiență și obținerea de performanță. E nevoie de astfel de persoane la conducerea PNL”, a afirmat Turcan.

În opinia sa, în campanie a contat foarte mult faptul că liberalii nu au vorbit despre proiecte concrete pe care oamenii le așteaptă în continuare. „Am preferat o bună perioadă să ne concentrăm pe persoane, pe lucruri mărunte și nu am vorbit despre proiecte mari pe care oamenii le-au așteptat de la PNL”, a adăugat Raluca Turcan.

UPDATE Şeful PNL Ilfov, Marian Petrache, va fi secretar general interimar al partidului, până la Convenţia Naţională, au declarat surse din partid, pentru news.ro.

Conform surselor citate, Petrache a fost ales secretar general interimar de către membrii BPN ai vechiului PNL, deoarece Raluca Turcan, care a fost desemnată preşedinte interimar, vine din PDL.

UPDATE Deputatul Raluca Turcan a fost desemnată de BPN al PNL președinte interimar al formațiunii până la organizarea unui congres de alegere a unei noi conduceri, au precizat, pentru Agerpres, surse participante la reuniune. Liberalii au impus condiţia ca aceasta să nu candideze la congresul din 2017.

În BPN se discută marţi şi cine va fi viitorul secretar general interimar, până acum fiind făcute două propuneri: Teodor Atanasiu şi Răducu Filipescu, liderul organizaţiei judeţene Călăraşi.

Totodată, Cătălin Predoiu și-a exprimat intenția de a candida la șefia partidului la congresul de anul viitor al PNL.

„Am luat decizia sa candidez la viitoarea Conventie Nationala a PNL din 2017 pentru functia de Presedinte ales. Doresc un PNL unit, dar un PNL viu, nu unul inert, cum e acum, naucit de rezultatul alegerilor.

Ii chem pe colegi la unitate, dar si la reintoarcerea PNL la politicile care l-au consacrat. Candidez pentru ca PNL trebuie sa se reintoarca la problemele poporului, sa militeze pentru antreprenori si capitalism national. Candidez pentru ca inteleg cat de important este sa avem o opozitie reala la PSD in Parlament”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.

UPDATE Liderii liberali s-au reunit, în jurul orei 12.00, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Biroului Politic Naţional, pentru a desemna conducerea interimară a partidului, care să coordoneze formaţiunea până la organizarea Convenţiei Naţionale.

Alina Gorghiu a declarat, luni, ca isi va depune mandatul si ca acest gest a fost anuntat si de alti lideri liberali. Ea a mai spus ca Biroul Politic National al PNL se va reuni, marti, unde va propune convocarea Conventiei Nationale pentru luna februarie.

„Le voi propune colegilor mei si in BPN sa accepte propunerea mea sa convocam rapid Conventia Nationala a partidului, forul care organizeaza alegerile in PNL. Sper sa se poata intr-un calendar undeva la jumatatea lunii februarie. (…) In mod cert este nevoie sa se stabileasca o noua conducere a PNL, este nevoie de o conducere legitima, de un nou start, de coerenta, de stabilitate si de un act politic eficient (…) Am avut inca de ieri discutii constante cu colegii mei de partid, cu liderii din teritoriu, cu conducerea centrala si i-am informat ca pentru mine nu exista alt gest decat cel al depunerii mandatului. (…) Sunt si alti lideri din conducerea partidului care isi asuma aceeasi atitudine„, a declarat Alina Gorghiu.

Raluca Turcan va asigura interimatul la conducerea Partidului Naţional Liberal după demisia Alinei Gorghiu, potrivit România TV, care citează surse din cadrul formaţiunii politice. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe a şefilor de organizaţii judeţene ale PNL care au obţinut peste 20% la alegerile parlamentare de duminică.

Din echipa interimară de conducere a PNL până la congresul de anul viitor ar urma să facă parte şi Mircea Hava, liderul de la Alba, care ar putea prelua funcţia de secretar general interimar în locul lui Ilie Bolojan, care a demisionat şi el luni, potrivit news.ro. Un alt nume care s-ar putea regăsi în echipa interimară de conducere a PNL este europarlamentarul Daniel Buda de la Cluj. El deţine în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, numit după demisia lui Vasile Blaga de la conducerea partidului.

Conducerea interimară ar urma să aibă aproximativ 20 de persoane, în principal liderii organizaţiilor judeţene care au obţinut rezultate peste media partidului la alegerile parlamentare.