Conducerea PSD a decis: Parlamentarii social-democraţi nu vor vota Guvernul Ciucă

PSD nu va vota Guvernul Ciucă. Este decizia luată luni de Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat. De asemenea, social-democraţii au decis că nu vor face o propunere de premier din partea formaţiunii.

01 nov. 2021, 12:25
Conducerea PSD a decis: Parlamentarii social-democraţi nu vor vota Guvernul Ciucă

Parlamentarii social-democraţi nu vor vota Guvernul Ciucă. Decizia a fost luată luni prin vot de Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat.

Anterior, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că social-democraţii nu vor merge cu o propunere de prim-ministru la Palatul Cotroceni în cazul în care Guvernul propus de Nicolae Ciucă va fi respins în Parlament.

Citeşte şi: Paul Stănescu (PSD): Un guvern minoritar este doar o dorință bolnavă de putere absolută a lui Iohannis

Vasile Dîncu a recunoscut că e clar că PSD nu poate forma o majoritate, motiv pentru care în acest moment „mingea este încă în terenul PNL” pentru a putea forma o majoritate.

„Problema este aceeași. Nu putem nici noi să facem o majoritate, așa cum nu pot nici liberalii, cum nu poate nici USR, deci n-are rost să mai lungim această perioadă. Am văzut ultimul discurs al premierului desemnat, care a vorbit despre faptul că a lipsit flexibilitatea.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: PSD nu poate vota un guvern minoritar PNL-UDMR cu un program de guvernare care taie, fără milă, din veniturile românilor

El a așteptat flexibilizarea mandatului lui din partea PNL, pentru că era clar că pe un mandat de guvern minoritar nu va putea să treacă. Cred că mingea este încă în terenul PNL. Ei și președintele României trebuie să se gândească cum vor să flexibilizeze, ca să se poată face majoritate în al 12-lea ceas”, a declarat Vasile Dîncu, duminică seara, la Digi24.

De asemenea, Vasile Dîncu a reiterat că PSD nu va merge cu o propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni, pe motiv că social-democraţii nu au majoritate.

„Nu avem majoritate. Am încercat să facem, cum fac și liberalii acum, toată lumea a spus că nu vor vota un premier PSD și atunci de ce să mai forțăm noi 10 zile această criză în care mor oameni? Cred că nu are sens să facem acest lucru”, a spus președintele Consiliului Național al PSD, potrivit sursei citate.

De altfel, Dîncu a arătat că este nevoie de „soluţie de coaliţie” şi că PSD a adus „tipuri de flexibilizare”.

„Deocamdată, suntem în fața unui refuz al PNL și al premierului desemnat în a negocia cu PSD.

Dar nu am avut o negociere serioasă, întotdeauna ni s-a propus aceeași variantă. Cum să sprijinim noi un guvern minoritar, când am spus de la început, de două luni aveam o hotărâre a Consiliului Politic Național în care spuneam că nu putem să susținem un guvern minoritar. Chiar dacă am fi noi în această situație, să ni se propună să conducem un guvern minoritar, este clar că aceasta nu este o soluție. Avem patru feluri de crize zilele acestea și au nevoie de o majoritate puternică în Parlament, au nevoie de experți și au nevoie de termen mediu și lung. Fără perspectivă, noi nu putem rezolva aceste lucruri. Noi am propus și am fost foarte flexibili în această perioadă”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.

Președintele Consiliului Național al PSD a confirmat că social-democraţii ar fi vrut să intre cu miniștri în Guvernul lui Nicolae Ciucă și susține că Florin Cîțu n-ar fi respins din start ideea, ci doar le-a spus că PNL nu a dat mandat decât pentru guvern minoritar. Totodată, Vasile Dîncu a menţionat că la audierile de marți ale miniștrilor propuși de Nicolae Ciucă, PSD nu va da automat un aviz negativ, ci îi va vota pe acei oameni bine pregătiți.

Guvernul Ciucă cere miercuri votul de încredere al Parlamentului

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Nicolae Ciucă vor fi audiaţi marţi în comisiile de specialitate din Parlament, iar miercuri se va da votul pe noul Guvern.

Cabinetul Ciucă nu va primi voturile parlamentarilor PSD şi USR. Doar cu voturile PNL şi UDMR Guvernul Ciucă nu va trece.