Conferință Big Data Analysis, o premieră pentru România

Cum se pregateste scoala romaneasca pentru analiza Big Data. Reprezentanții SNSPA la conferință au anunțat înființarea unui masterat care va include un curs introductiv de Big Data.

16 sept. 2022, 11:12

Bucureştiul a găzduit în această săptămână conferința Big Data Analysis – Concepts, Applications and Challenges in Intelligence and Social Sciences, co-organizată de Centrul pentru promovare a Participării și Democrației, din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Evenimentul a reprezentat o premieră pentru România, fiind pentru prima dată când specialiști reputați s-au reunit pentru a discuta despre și prezenta soluții de utilizare a Big Data în științele sociale.

Printre invitații și vorbitorii la eveniment s-au numărat personalități precum fostul ministru al Educației, Adrian Curaj, Joe Cannataci, fost raportor al ONU privind dreptul la intimitate, fostul secretar de stat, Radu Puchiu, sau Katrin Franke, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvergia. Discutia a fost moderata de Dan Sultanescu, director de cercetare la CPD SNSPA.

În cadrul evenimentului s-au prezentat provocările care stau la baza utilizării Big Data în cercetare, dar și cu privire la modalitatea de gestionare și protecție a dreptului la intimitate a persoanelor. De asemenea, specialiștii Centrului de Promovare a Participării și Democrației, din cadrul SNSPA, au prezentat rezultatele proiectelor realizate de Centru, utilizând Big Data. Totodată, reprezentanții SNSPA la conferință au anunțat înființarea unui masterat care va include un curs introductiv de Big Data.

Evenimentul este parte a proiectului „THESEUS. Connect the Disconnections – from Disparate Data to Insightful Analysis”, realizat de SNSPA prin intermediul Centrului pentru promovarea Participării și Democrației (CPD), în colaborare cu Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), Universitatea din Malta (UoM) și Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU). În cadrul proiectului, realizat cu suport financiar din partea EEA Grants – mecanismul financiar 2014-2021, experți de la cele patru universități europene au construit un curs universitar de introducere în Big Data, precum și o platformă de învățare online, destinate studenților, absolvenților și practicienilor din mai multe domenii.