Conflictul care ar putea declanşa Al Treilea Război Mondial

Statele Unite îl ameninţă pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că vor recurge la forţa militară dacă liderul de la Damasc va retrage trupele americane din Siria. Pentagonul avertizează că Al Treilea Război Mondial ar putea izbucni oricând pe fondul acestor neînţelegeri.

01 iun. 2018, 09:49
Conflictul care ar putea declanşa Al Treilea Război Mondial

Peste 2.000 de trupe americane se află în prezent în Siria, luptând alături de Forţele Democratice Siriene (SDF) în Nord-Estul ţării şi în enclava At-Tanf, din Sud, de-a lungul graniţei cu Iordania.

Şeful Statului Major, Locotenent-Generalul Kenneth McKenzie, a declarat că „oricare dintre părţile interesate în Siria ar trebui să înţeleagă că un eventual atac asupra forţelor armate americane sau a partenerilor noştri de coaliţie va fi considerată ca fiind o politică greşită”.

Citeşte şi Bilanţ cutremurător în Siria: aproape 3000 de civili au fost executaţi

McKenzie a mai confirmat că trupele americane şi miliţiile locale sunt staţionate în At-Tanf, dezminţind astfel informaţiile preşedintelui sirian potrivit cărora Assad ar fi cerut retragerea acestora.”

Prezenţa trupelor în Siria nu este sancţiuonată potrivit legislaţiei internaţionale. Atât preşedintele Barack Obama, cât şi noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, au susţinut că actuala coaliţie condusă de SUA împotriva Statului Islamic din Irak şi Siria este legală şi funcţionează de la apariţia Al-Qaida, în 2001.