Conflictul dintre Olguţa Berbec şi Niculina Stoican, tranşat în instanţă. Niculina Stoican a scăpat de acuzaţia de plagiat: „Este o rușine să fii ignorant și să mai și emiți pretenții pe deasupra!”

Disputa dintre Olguţa Berbec şi Niculina Stoican care a pornit de la o acuzaţie de plagiat a ajuns la final. După trei ani de la începerea procesului, verdictul magistraţilor i-a fost favorabil Niculinei Stoican: melodia interpretată de aceasta nu este copiată după o melodie a Olguţei Berbec.

28 sept. 2023, 10:13
Conflictul dintre Olguţa Berbec şi Niculina Stoican, tranşat în instanţă. Niculina Stoican a scăpat de acuzaţia de plagiat: „Este o rușine să fii ignorant și să mai și emiți pretenții pe deasupra!”

Olguţa Berbec şi Niculina Stoican au aflat, recent, verdictul magistraţilor, după trei ani petrecuţi prin tribunale. Olguța o acuzase pe Niculina Stoican că i-a „furat” o melodie, drept pentru care a acționat-o în judecată în speranţa că magistraţii o  vor obliga pe aceasta să șteargă piesa de pe canalele media. Balanţa dreptăţii a înclinat, însă, în favoarea Niculinei.

A durat mult și trebuie să mulțumesc instanței că a avut răbdarea și deschiderea necesară să analizeze în amănunt această speță destul de sensibilă. Folclorul aparține acestui popor și e greu să înțelegi atunci când nu ai informațiile necesare.

Sunt foarte bucuroasă că s-a întâmplat așa, decizia de astăzi poate fi un precedent care va asigura libertatea creatorilor de cântec popular de a păstra dinamismul, de a asigura continuitatea prin varianta fenomenului de folclor. Eu mă bucur din suflet că s-au cerut probe, că au fost ascultate, că s-a făcut o expertiză de către Institutul de Folclor, cel mai înalt for care poate analiza o speță de genul acesta”, a declarat Niculina Stoican pentru Star Popular.

Olguţa Berbec şi Niculina Stoican au aflat verdictul în procesul de plagiat. Niculina a scăpat de acuzaţii

Cum explică, însă, Niculina Stoican asemănarea dintre melodii? Se pare că prima variantă a piesei în discuţie datează din 2013 şi ambee artiste au folosit ca sursă de inspiraţie această piesă. Olguţa Berbec s-a inspirat din această variantă şi a scos melodia în 2019, iar Niculina a scos piesa inspirată din aceeaşi melodie în anul 2021.

Eu nu m-am inspirat din piesa ei. Există o variantă înregistrată și în 2013, de ea în 2019, și de mine în 2021. Este un punct de răscruce pentru că, uneori, oamenii încearcă sa-și atribuie merite sau lucruri și nu este normal să se întâmple așa […]

Dacă privești lucrurile strict pe legislație, pare împotriva legii și a firii. Dar, mergând mai departe și căutând în definiția folclorului și în etnomuzicologie, sunt științe pe care cei care cântă să le studieze un pic. Nu este o rușine să înveți, este o rușine să fii ignorant și să mai și emiți pretenții pe deasupra!” a mai declarat Niculina Stoican pentru Star Popular.

Olguța Berbec poate face apel iar verdictul s-ar putea întoarce și în favoarea ei dacă prezintă dovezi concludente care să ateste faptul că Niculina i-a plagiat melodia.