Confruntare între Traian Băsescu şi Sebastian Ghiţă, în direct la TV: „Preşedintele doarme cu serviciile în pat”

Fostul președinte Traian Băsescu și deputatul Sebastian Ghiță au avut o confruntare în direct la România TV. Cei doi au discutat despre servciile secrete, dar și despre relația pe care o are un șef de stat cu directorii din aceste structuri.

27 nov. 2016, 18:34
Confruntare între Traian Băsescu şi Sebastian Ghiţă, în direct la TV: „Preşedintele doarme cu serviciile în pat”

„Am urmărit cu atenție emisiunea din această seară, în mod special referirile la serviciile secrete. Aș vrea să vă întreb, domnule președinte, nu cumva șefii servciilor de informații, adjuncții serviciilor sunt numiți de președinte? Nu cumva acești oameni au o datorie față de țară, dar răspund și în fața președintelui, pentru că ne tot vorbiți despre Sistem, într-o încercare de a bulversa populația”, a intervenit deputatul Sebastian Ghiţă la emisiunea moderată de Corina Dragotescu, care l-a avut invitat pe fostul preşedinte Băsescu.

Băsescu: Dumneavoastră ați fost la dispoziția Sistemului, domnule Ghiță.

Ghiță: Ca orice cetățean, domnule președinte. Dar întrebarea mea este: nu cumva prin acest mecanism de numiri președintele este, de fapt, cel care controlează Sistemul.

Băsescu: Dumneavoastră sunteți în Comisia SRI, deci ar trebui să știți legea de funcționare a SRI. Aș vrea pentru că vreți să dați impresia că dormeam în pat cu serviciile de informații.

Ghiță: Vreau să spun că astăzi președintele doarme cu serviciile în pat.

Băsescu: Eu măcar am avut un prim an în care i-am chemat pe șefii serviciilor de informații și le-am spus: băieți, în secretariat este o foaie albă, să nu o lăsați goală și la ieșire (…) Eu am avut o idee, cred eu bună, am numit șefi de servicii de la partidele din opoziție și eu am lucrat cu ei, dar să nu credeți cumva că vreodată m-am gândit că un om care a crescut în PSD se prăpădește de loialitate față de președinte. Este adevărat că adjuncții se numesc prin decret de președinte, dar se schimbă doar la propunerea șefilor din servicii.

Ghiță: Trebuie să le spunem deschis românilor și să explicăm că președintele are cea mai mare legătură și control asupra serviciilor secrete.

Băsescu: Președintele are legături strânse, dar niciodată președintele nu poate să controleze. Vreau să vă spun un lucru: serviciile secrete sunt cele mai importante depozite de informații despre oamenii importanți, dar atunci când unii șefi ai acestor servicii încep să folosească selectiv aceste informații, atunci se produc derapajele.