Confruntări la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Zeci de imigranţi au încercat să împingă un vagon pe şine

Confruntările între imigranţi şi poliţia elenă au izbucnit, luni, după ce câteva zeci de migranţi au încercat să împingă pe şinele de tren un vagon spre graniţa cu Macedonia. Incidentul a survenit la numai o zi după ce teci de migranţi au fost răniţi în bătăile cu poliţia macedoneană.

11 apr. 2016, 19:56
Confruntări la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Zeci de imigranţi au încercat să împingă un vagon pe şine

Peste 10.000 de imigranţi extracomunitari sunt blocaţi de două luni la frontiera Greciei cu Macedonia, în Idomeni. În confruntările de luni, migranţii bărbaţi s-au urcat pe plafonul unui vagon de tren strigând şi agitând steaguri greceşti şi germane în semn de protest. Alţii au mers până la graniţă şi au agitat ramuri de măslin î’n faţa soldaţilor macedoneni care se aflau de partea cealaltă a gardului de sârmă, scrie Reuters.

Protestul de luni este oarecum o continuare a celui de duminică, zi în care zeci de migranţi şi refugiaţi au fost răniţi după ce poliţia macedoneană a folosit împotriva lor gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimile de protestatari aflaţi în partea greacă a graniţei cu Macedonia.

Organizaţia Medici fără Frontiere a estimat că din aproximativ 300 de persoane pe care le-au îngrijit, peste 30, inclusiv copii, prezentau urme ale gloanţelor de cauciuc. Autorităţile macedonene au confirmat numai faptul că au folosit gaza lacrimogene şi au acuzat poliţia elenă că nu a intervenit să pună capăt furiei protestatarilor.

Citeşte şi Europol: Agenţi sub acoperire la centrele de primire a imigranţilor pentru identificarea traficanţilor şi extremiştilor

Premierulgrec, Alexis Tsipras, a criticat uzul de „substanţe chimice, gaze lacrimogene şi gloanţe decauciuc împotriva manifestanţilor care nu erau înarmaţi şi, în consecinţă, nu ar fi prezentat un pericol.

Grecia încearcă de mai multe săptămâni să îi convingă pe cei blocaţi la graniţă să se mute în campusuri din ţară, dar cei mai mulţi dintre aceştia nu vor de teama că, odată ajunşi în aceste tabere, vor pierde şi ultima şansă de a ajunge într-o ţară din Europa Occidentală.