GAFE GEOGRAFICE. De ce au confundat americanii Austria cu Australia şi Bucureştiul cu Budapesta

În urmă cu câteva zile, Cehia s-a simţit datoare să ia o poziţie oficială faţă de confuzia americanilor faţă de ţara de provenienţă a atentatorilor de la Boston, pe reţele de socializare oamenii comunicând că fraţii Ţarnaev sunt de origine cehă. Aceasta nu este însă decât ultima dintr-un şir de confuzii pe care le-au făcut de-a lungul vremii inclusiv şefii de state, care au confundat Slovenia cu Slovacia, Austria cu Australia sau Thailanda cu Taiwanul.

23 apr. 2013, 07:03

Petr Gandalovic, ambasadorul Cehiei în SUA, a remis la câteva zile după atentatul de la Boston, un comunicat în care a subliniat: „Cu cât ies la lumină mai multe informaţii privind originea presupuşilor atacatori, remarc în social media o neînţelegere nefericită. Republica Cehă şi Cecenia sunt două entităţi diferite – Republica Cehă este o ţară din Europa Centrală, Cecenia este parte a Federaţiei Ruse„.

Confuzia vine ca urmare a apropierii de nume (în engleză: Czech Republic şi Chechnya), însă ea nu este de natură să-i lămurească pe deplin pe americani, care fac frecvent astfel de greşeli, unele dintre ele devenind celebre.

1. Australia şi Austria

În anul 2007, preşedintele George W. Bush i-a mulţumit premierului australian pentru trimiterea de trupe „austriece” în Irak. Gafa şefului de la Casa Albă nu este un caz izolat, cele două ţări fiind confundate atât de des încât de la unele magazine cu suveniruri din Austria pot fi cumpărate tricouri pe care scrie: „În Austria nu sunt canguri”.

De asemenea, tot o confuzie la nivel înalt între aceste două ţări s-a produs în 2010, la summit-ul G20, unde liderii ţărilor participante au fost reprezentaţi sub forma unor figurine, îmbrăcate în costumele lor naţionale. Astfel, premierul australian Julia Gillard a fost costumată în port tradiţional austriac.

2. Elveţia şi Suedia

Într-un interviu acordat în anul 2009, frumoasa actriţă Jessica Alba îi spunea reporterului: „Să fim neutri, uite, ca Suedia”, ea referindu-se de fapt la Elveţia. Apropierea de nume dintre cele două state, Sweden şi Switzerland, stârneşte confuzie în rândul multor americani, iar cele două state fac de mulţi ani eforturi pentru a fi deosebite. Dacă în rândul europenilor Suedia este sinonimă ci Ikea sau ABBA, iar Elveţia este ţara băncilor, ceasurilor şi ciocolatei, pentru americani diferenţele nu par totuşi atât de evidente.

3. Slovacia şi Slovenia

Au nume foarte asemănătoare, şi-au câştigat independenţa la începutul anilor ’90 şi chiar steagurile lor nu prezintă deosebiri semnificative, astfel că sunt uşor de confundat, în plan mondial. Şi în acest caz avem de-a face cu grave confuzii la nivel mondial, la Olimpiade sau la conferinţele ONU.

Site-ul de turism slovak-republic.org are chiar o secţiune specială dedicată acestui subiect în care sunt prezentate confuzii făcute de mari lideri ai lumi. Între alţii, Silvio Berlusconi l-a întâmpinat pe premierul sloven Anton Rop cu cuvintele „sunt fericit că îl am astăzi ca oaspete pe primul ministru al Slovaciei„.

4. Uruguay şi Paraguay

Uruguay este o ţară cu ieşire la Oceanul Atlantic, în timp ce Paraguay este o ţară exclusiv continentală. Una dintre confuziile celebre între aceste două state a fost consemnată în 2003, după apariţia unei cărţi a lui John Gimlette, despre călătoriile sale în Paraguay. Pe cotorul cărţii, alături de titlu şi numele autorului este trecut steagul Uruguayului.

5. Oakland şi Auckland

Este celebră o întâmplare din anul 1985, când un student american a vrut să se întoarcă acasă, la Oakland, după o vacanţă în Germania, numai că a luat avionul de Auckland şi a ajuns în Noua Zeelandă. Şi-a dat seama de greşeală prea târziu, abia după ce avionul a decolat, iar compania aeriană a fost îngăduitoare cu el şi i-a oferit tânărului un bilet de întoarcere gratuit.

6. Taiwan şi Thailanda

Chiar şi preşedintele american Barack Obama a făcut acestă confuzie, declarând cu ocazia unei întrevederi. „Ne aflăm aici deoarce peste 100 de muncitori din Logansport (Indiana), tocmai au aflat că firma lor a decis să mute fabrica în Taiwan„. În realitate, era vorba despre Thailanda. De asemenea, U.S. Navy a făcut confuzie între cele două ţări pe site-ul său oficial, trecând Taiwanul, în locul Thailandei, pe lista ţărilor participante la un exerciţiu naval.

7. Bucureşti şi Budapesta

Confuzia domneşte la toate nivelurile, chiar la finala Europa League, din 2012, crainicul Arenei Naţionale salutând publicul bucureştean cu „Bună seara Budapesta!”. Confuzia a fost făcută, de-a lungul vremii, şi de muzicieni celebri, precum James Hetfield, membru al trupei Metallica, sau cei de la Menowar. De asemenea, s-a mai întâmplat acest lucru la concertul din 1990 al lui Michael Jackson, în 1995, la Iron Maiden, la Morcheeba, în 2007, Lenny Kravitz în 2008 şi Whitesnake, în acelaşi an.

S-a întâmplat şi invers, ca Budapesta să fie confundată cu Bucureştiul, în 2008, când cei de la Kaiser Chiefs le-au spus fanilor: „That’s a nice one, Bucharest”(„Asta a fost bună, Bucureşti”).