CONGRES PNL. Prima zi: Liberalii îşi schimbă statutul şi elimină apartenţa la ALDE. TABERELE din partid

CONGRES PNL. Liberalii se întrunesc, astăzi, în prima zi de Congres, pentru a modifica Statutul partidului. PNL vrea să elimine prevederea privind calitatea PNL de membru ALDE. Sâmbătă, liberalii vor alege noua conducere a partidului. Klaus Iohannis îl are drept contracandidat pe Ioan Ghişe la şefia partidului şi nu are emoţii pentru a-şi adjudeca postul de preşedinte. Bătălia cea mai mare va fi la vicepreşedinţi, unde s-au înscris în cursă 57 de candidaţi pentru 31 de funcţii. Desemnarea candidatului la prezidenţiale împarte în schimb partidul în două tabere, gruparea Crin Antonescu nefiind de acord cu nominalizarea acestuia la Congres.

27 iun. 2014, 07:23
CONGRES PNL. Prima zi: Liberalii îşi schimbă statutul şi elimină apartenţa la ALDE. TABERELE din partid

CONGRES PNL. Congresul extraordinar al PNL va adopta, vineri după-amiază, noua formă a Statutului, prin care este eliminată apartenenţa PNL la ALDE.

PNL va avea 31 de vicepreşedinţi, care vor fi aleşi uninominal la Congresului, din care 15 vor avea competenţe executive pentru a se ocupa de domenii specifice. Pe lângă preşedintele PNL, secretarul general (funcţie la care va candida Marian Petrache) şi cei 31 de vicepreşedinţi, în Biroul Politic Naţional vor fi cooptaţi şi foştii preşedinţi ai PNL care sunt membri ai partidului şi trezorierul.

CONGRES PNL. Doi candidaţi la şefia partidului, 57 pentru posturile de vice. LISTA celor intraţi în cursă

Secretarul general al PNL nu va mai fi ales de Congres, ci va fi numit de Biroul Politic Naţional, la propunerea preşedintelui PNL. În cazul preşedintelui PNL, Statutul prevede „în cazul vacantării funcţiei de preşedinte al PNL, responsabilităţile acestei funcţii se asigură de către un vicepreşedinte ales de Congres, desemnat prin vot de către BPN”.

CONGRES PNL.  În Statutul PNL este menţinută prevederea conform căreia Delegaţia Permanentă este cea care „desemnează candidatul PNL la funcţia de Preşedinte al României”.

Apartenenţa PNL la ALDE este eliminată din Statut, dar nu este introdusă apartenenţa la PPE. De altfel, decizia privind trecerea la PPE este contestată în partid de grupul lui Călin Popesuc Tăriceanu, fiind aşteptate luări de poziţii ale acestora în acest sens.

TABERELE DIN PARTID

Deşi Klaus Iohannis nu are emoţii pentru şefia PNL, se aşteaptă ca desemnarea prezidenţiabilului, trecerea PNL la PPE şi fuziunea cu PDL să genereze dezbateri aprinse.

De altfel, scrie stiripesurse.ro, în PNL s-au format deja 3 tabere, fiecare dorind lucruri diferite, iar războiul va fi unul ce s-ar putea lăsa cu dezertări.

CONGRES PNL.  Prima tabără este cea a fidelilor lui Crin Antonescu. Aceștia vor încerca să impună amânarea desemnării candidatului PNL la alegerile prezidențiale. Fidelii lui Crin vor explica că desemnarea unui candidat, încă de pe acum, va oferi șansa PSD și aparatului mediatic să-l linșeze pe Iohannis până în toamnă.

Antonescu: Candidatul dreptei trebuie ales între mine şi Klaus Johannis

Vârful de lance al acestei strategii „pentru protejarea lui Klaus Iohannis”, va fi Crin Antonescu care îi va împărtăși din experiența lui. Între timp, în vară se va lucra la dinamitarea lui Iohannis din interior, în așa fel încât la toamnă să avem parte de un nou moment „Dragă, Stolo!”, în care Iohannis să-l cheme pe Antonescu să candideze.

CONGRES PNL. O a doua tabără va fi reprezentată de Grupul lui Tăriceanu, din interiorul PNL. Aceștia vor încerca să dinamiteze Congresul din interior, iar sâmbătă, în a doua zi a Congresului s-ar putea să avem parte de o dezertare masivă.

În fruntea acestei tabere s-ar putea situa doi europarlamentari: Norica Nicolai și Renate Weber. Fidelii lui Tăriceanu vor pleca chiar în timpul Congresului și se vor alătura acțiunii pe care Tăriceanu o va susține în paralel cu Congresul, alături de liderul ALDE, Guy Verhofstadt.

CONTRAATACUL lui Tăriceanu. Ce pregăteşte şeful Senatului în ziua Congresului PNL

CONGRES PNL.  La Congres va mai exista și o a treia tabără, care va da atacul la funcțiile de vicepreședinți. Un numar de circa 14 organizatii judetene au decis sa dea peste cap toate jocurile. Ele vor face front comun la Congres si vor anunta ca pentru functiile de vicepresedinti ai partidului NU VOR SUSTINE ACTUALII LIDERI JUDETENI, ci oameni din esalonul doi, precum senatori sau deputati, lideri locali carismatici sau alte personalitati ale partidului. In ceea ce-i priveste pe actualii lideri de filiale, ei vor ramane pe functii la judet, dar nu vor intra in conducerea centrala a PNL, intre cei 31 de vicepresedinti, ne-au relatat surse din PNL