Congresul SUA a dezbătut sub pază militarizată punerea sub acuzare a preşedintelui Trump LIVE

Camera Reprezentanţilor a votat punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, pentru "incitare la insurecţie" în cursul asaltului partizanilor săi asupra Capitoliului la 6 ianuarie.

13 ian. 2021, 21:29

Congresul SUA  a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump. Votul asupra acestui „impeachment” face din Trump primul preşedinte din istoria SUA care a fost supus de două ori unei proceduri de destituire și a primit vot nefavorabil.  Cel puțin 10 republicani au votat împotriva sa. 231 de voturi au fost pentru punerea sa sub acuzare, în timp ce 197 au votat împotrivă, iar 5 s-au abţinut. Votul pentru punerea sub acuzare era previzibil, pentru că democrații dețin majoritatea în Camera Reprezentanților.

UPDATE: O punere sub acuzare a lui Donald Trump cu o săptămână înainte de încheierea mandatului său ar fi „o eroare”, a declarat miercuri liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, informează AFP.
„Nu există anchetă, nu există audieri”, a explicat el, în condiţiile în care camera inferioară a Congresului, unde democraţii deţin majoritatea, urmează să voteze asupra celui de-al doilea act de acuzare împotriva lui Trump, deschizând astfel calea pentru un proces de destituire a lui în Senat.

UPDATE: Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat miercuri, înaintea votului asupra punerii sub acuzare a preşedintelui american, că Donald Trump este „un pericol clar şi prezent” pentru SUA.
Pelosi a deschis dezbaterea dinaintea votului cu mai multe argumente: „Ştim că preşedintele Statelor Unite a incitat la această insurecţie, această rebeliune înarmată, împotriva ţării noastre. Trebuie să plece. Este un pericol clar şi prezent pentru naţiunea pe care o iubim toţi”.

UPDATE: Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a lansat miercuri un apel la calm către „toţi americanii”, în condiţiile în care se aşteaptă noi manifestaţii pe teritoriul american, informează AFP şi Reuters. „În lumina informaţiilor referitoare la mai multe demonstraţii, vă cer: fără violenţă, fără delicte, fără vandalism”, a scris Donald Trump într-un scurt comunicat trimis într-un moment în care Congresul se pregăteşte să-l pună sub acuzare pentru că a încurajat asaltul împotriva Capitoliului în urmă cu o săptămână, scrie agerpres.ro.

Congresul SUA a început miercuri dimineaţa dezbaterile cu privire la punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acuzat că a încurajat asaltul asupra Capitolului la Washington care s-a soldat cu cinci morţi, relatează Agerpres. Acuzat de Cameră, Trump are şansa să se salveze la un proces în Senat. Pentru a-l condamna este nevoie de o majoritate de două treimi din Senat, ceea ce înseamnă ca cel puţin 17 republicani să voteze pentru condamnare. Votul pe această speţă, care va avea loc în jurul orei 22, ora României, va marca deschiderea formală a procedurii de impeachment împotriva celui de-al 45-lea preşedinte al SUA, primul din istorie care va fi pus sub acuzare de două ori în Congres.

Preşedintele Donald Trump, care mai are doar opt zile din mandatul la Casa Albă, a estimat marţi că nu există nicio şansă să fie demis şi a făcut apel la calm în prima sa deplasare în ţară după asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi, notează AFP.

Congresul SUA dezbate demiterea lui Trump, după ce Mike Pence a refuzat să invoce Amendamentul 25

Vicepreşedintele Mike Pence a refuzat marţi să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane pentru a-l demite pe preşedintele Donald Trump, ceea ce deschide calea pentru lansarea, săptămâna aceasta, a unei proceduri de destituire a liderului de la Casa Albă, a doua din mandatul acestuia, informează AFP.

„Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei”, i-a scris Mike Pence preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, chiar înainte de un vot în camera inferioară a Congresului asupra unei rezoluţii ce solicită utilizarea acestei pârghii inedite în istoria politică americană.

Citeşte şi: Chuck Norris, obligat să afirme că nu a participat la asaltul asupra Capitoliului. Fotografia care i-a dat bătăi de cap actorului

https://www.youtube.com/watch?v=DjgJlQjffkY