Conjuncţia Venus-Jupiter va putea fi admirată la sfârşitul lunii aprilie

Ultima dată când cele două planete au fost mai apropiate decât conjuncţia din acest an a fost în august 2016.

27 apr. 2022, 09:56
Conjuncţia Venus-Jupiter va putea fi admirată la sfârşitul lunii aprilie

Conjuncţia Venus-Jupiter are loc aproximativ o dată pe an, dar anul acesta cele două planete vor apărea semnificativ mai aproape decât de obicei, a declarat Patrick Hartigan, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea Rice din Houston.

O conjuncţie este atunci când două planete par să se atingă pe cer, văzute de pe Pământ, potrivit NASA.

Ultima dată când cele două planete au fost mai apropiate decât conjuncţia din acest an a fost în august 2016, deşi a fost mai greu de văzut, deoarece erau aproape de Soare, potrivit lui Hartigan.

Ploaie de stele 2022. Lyridele aduc schimbări majore pentru zodii în majoritatea sectoarelor de viaţă
În nopţile premergătoare conjuncţiei, luna va deveni încet-încet mai puţin vizibilă, pe măsură ce va face tranziţia către o lună nouă pe 30 aprilie, potrivit NASA.

Deşi conjuncţia are loc la sfârşitul lunii, telespectatorii pot vedea deja cele două planete apropiindu-se încet una de cealaltă. Pe 27 aprilie, ele se vor afla la o distanţă de 3,2 grade, potrivit EarthSky.

Marte şi Saturn se vor alinia aproximativ la nord de Venus şi Jupiter, potrivit EarthSky, ceea ce înseamnă că astronomii vor putea vedea patru planete în timp ce urmăresc conjuncţia. Alinierea înseamnă că planetele formează o linie între ele, dar nu apar semnificativ de apropiate una de cealaltă, ca la o conjuncţie, potrivit CNN.

„Venus şi Jupiter sunt, de obicei, cele mai strălucitoare două planete de pe cer, aşa că pot oferi un adevărat spectacol atunci când sunt în conjuncţie strânsă. Este o privelişte frumoasă şi uşor de văzut pentru toată lumea”, a declarat Hartigan.

Cum puteţi vedea conjuncţia
Dimineaţa devreme, între 30 aprilie şi 1 mai, va fi o oportunitate excelentă de observare, potrivit EarthSky, şi nu veţi avea nevoie de un telescop pentru a le vedea.

În emisfera nordică, privitorii ar trebui să se uite de-a lungul orizontului de sud-est imediat ce începe să se lumineze de ziuă, dar cât timp este încă suficient de întuneric pentru a vedea unele stele, a spus Hartigan.

Observatorii din emisfera sudică vor putea, de asemenea, să vadă conjuncţia în aceleaşi condiţii, cu excepţia faptului că Venus şi Jupiter vor apărea deasupra orizontului estic, a precizat EarthSky.

Pluto retrograd 2022. Vindecarea copilului interior! Mesaje puternice pentru zodii
Spre deosebire de emisfera nordică, Venus va apărea deasupra lui Jupiter pe 30 aprilie şi sub Jupiter pe 1 mai în emisfera sudică, potrivit lui Hartigan.

Deoarece Luna nu va fi luminată, vor fi mai uşor de văzut cele două planete aproape atingându-se pe cer. Asta atâta timp cât cerul este senin, deoarece vremea nefavorabilă ar bloca vederea conjuncţiei.