Consecinţele încălzirii globale în România. Meteorolog: „Primăverile se vor declanşa mai timpuriu, verile vor fi mai lungi”

Meteorologul Roxana Bojariu, şefa Departamentul de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie a explicat care sunt consecinţele încălzirii globale în România. Potrivit ultimelor date, în următoarele decenii, stratul de zăpadă se va reduce cu până la 80%.

11 iun. 2021, 10:23
Consecinţele încălzirii globale în România. Meteorolog: „Primăverile se vor declanşa mai timpuriu, verile vor fi mai lungi”
Consecinţele încălzirii globale în România. Meteorolog: "Primăverile se vor declanşa mai timpuriu, verile vor fi mai lungi"

Consecinţele încălzirii globale în România. Roxana Bojariu a explicat cum este afectată România de încălzirea globală.

Consecinţele încălzirii globale în România

Citeşte şi AVERTIZARE METEO de ploi, grindină şi furtuni în weekend. COD GALBEN în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Harta zonelor afectate

„Vorbim de un scenariu pesimist. Aceste procente de reducere a grosimii medie a stratului de zăpadă vor fi atinse în condițiile scenariului pesimist, spre sfârșitul acestui secol. Există și scenarii moderate și optimiste în care reducerile, chiar dacă există, sunt totuși mai mici. Depinde foarte mult cum vom evolua ca societate globală, dar și cum evolua noi, inclusiv, pornind de la ce face fiecare persoană, ce facem în comunitățile noastre.

Reducerea emisiilor e necesară la nivel global și e necesară pe toate palierele, dar pe de altă parte, trebuie să ne și adaptăm la schimbările pe care deja le-am produs și cele care sunt deja inevitabile în viitor.

Noi am depășit cu aceste emisii anumite linii roșii în sistemul climatic.

Dacă vorbim de anotimouri, vor rămâne tot cele patru, numai că se vor modifica caracteristicile lor. Verile, statistic vorbind, vor fi mai lungi şi se vor prelungi spre toamnă. S-a şi întâmplat în anii trecuţi.

Acest fenomen se va amplifica dacă încălzirea globală continuă şi se amplifică şi ea. Pe de altă parte, statistic vorbind, primăverile se vor declanşa mai timpuriu, nu cum a fost anul acesta.

Vorbim de un caracter statistic al schimbărilor, pentru că încălzirea globală nu e uniform în spaţiu şi timp, nu înseamnă că fiecare an, fiecare primăvară va fi mai caldă decât precedentul/precedenta.

Există și fluctuații naturale, dar aceste fluctuații au loc pe această tendință, în jurul acestei tendințe de creștere a temperaturilor în toate anottimpurile și evident, în toate zonele, dar cu intensități diferite, pentru că sunt factori locali care nuanțează acest semnal global al încălzirii”, a explicat Roxana Bojariu, potrivit Antena3. 

Citeşte şi Prognoza meteo 11 iunie. Temperaturi de vară şi ploi torenţiale şi vijelii. Veşti proaste pentru weekend