Conservatorii și naționaliștii, victorie de răsunet la alegerile parlamentare din Finlanda. Sanna Marin pierde funcția de premier

Lovitură puternică primită de premierul Finlandei, Sanna Marin, în urma alegerilor parlamentare. Formațiunea oficialului din Guvern, Partidul Social-Democrat, a fost învinsă de coaliția de opoziție, formată din conservatori și naționaliști.

03 apr. 2023, 09:28
Conservatorii și naționaliștii, victorie de răsunet la alegerile parlamentare din Finlanda. Sanna Marin pierde funcția de premier

Trendul naționalist-conservator crește puternic în Europa.

Sanna Marin (37 de ani) se pregătește să elibereze funcția de premier al Finlandei. În urma alegerilor de duminică, aceasta și-a recunoscut înfrângerea.

„Felicitări câștigătorului alegerilor, felicitări Coaliției Naționale, felicitări Partidului finlandez. Democrația și-a spus cuvântul”, a comentat Sanna Marin.

Formațiunea de dreapta de opoziție, conservatoare, Partidul Coaliției Naționale (NCP) a câștigat alegerile. Astfel, președintele partidului, Patteri Orpo (53 de ani), ar urma să preia funcția de premier. NCP ar urma să aibă 48 dntre cele 200 de locuri din Parlament. Pe locul al doilea s-a poziționat Partidul naționalist finlandez, cu 46 de locuri.

Social-democrații Sannei Marin au ocupat locul al treilea și vor avea 43 de locuri în Parlament.

 

Cine este Patteri Orpo, viitorul premier al Finlandei

 

„Este o victorie mare”, a declarat Petteri Orpo, liderul partidului câștigător, în urma scrutinului de duminică.

Acum, Patteri Orpo trebuie să formeze o majoritate, pentru a putea prelua guvernarea, respectiv postul de prim-ministru al Finlandei.

De-a lungul timpului, Patteri Orpo a fost ministru al Agriculturii în perioada 2014-2015, ministru de Finanțe în 2016-2019 și vicepremier în perioada 2017-2019.

Patteri Orpo este licențiat în științe politice, este căsătorit și are doi copii, scrie Reuters.