Consilier BNR: Capitalul băncilor a început să scadă de la publicarea Legii privind darea în plată

Capitalul băncilor care activează pe piața românească a început să scadă din momentul în care Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial și mai ales după ce aceasta a intrat în vigoare, în data de 13 mai, ceea ce ar putea obliga acționarii acestora să aducă fonduri suplimentare, susține consilierul pe strategie din cadrul Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu.

19 mai 2016, 11:06
Consilier BNR: Capitalul băncilor a început să scadă de la publicarea Legii privind darea în plată

„La această oră, capitalul băncilor este în pericol. Din clipa în care Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial, clipa 1, și clipa 2, când această lege a intrat în vigoare în 13 mai, capitalul băncilor a început să scadă treptat și nu știm până unde va scădea. Sunt calcule făcute cu cifrele în față, cu legile în față, și s-ar putea să vedem cum băncile vor fi constrânse tot mai mult să aducă de afară capital„, a declarat joi Adrian Vasilescu în cadrul unui eveniment pe teme economice. El a precizat că vorbește în nume personal, și nu exprimă opinia BNR.

Potrivit acestuia, discursurile anti-bănci sunt, de fapt, un discurs anti-național.

Astăzi, într-un discurs public, excesiv de populist, auzim vorbe de genul „să nu ne purtăm cu mănuși cu băncile, putem să le forțăm cât vrem, pentru că nu o să plece câinele de la măcelărie”. Este expresia cea mai anti-națională pe care cineva o poate rosti și pe care cineva o poate auzi„, a mai spus Vasilescu, potrivit Agerpres.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare pe 13 mai.

Conform acesteia, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ștergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituției de credit în acest sens.


loading...